Kard-Cynara cardunculus L.
Rodzina:Astrowate-Asteraceae
Kard jako warzywo uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Europie Środkowej znany jest od XVI wieku.Częścią jadalną są grube, mięsiste ogonki dolnych liści z których ściąga się skórkę i moczy w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego w celu pozbycia się goryczy. Zawierają niewielkie ilości białka,tłuszczu, węglowodanów i wit.C.Owoce niełupki są bogate w tłuszcze, nadają się do produkcji oleju jadalnego.Z ogonków liściowych można przyżądzać sałatki, smażyć i gotować.Bielone ogonki liściowe są pozbawione goryczki można je spożywać bezpośrednio po zbiorze.
Wymagania:do prawidłowego wzrostu i rozwoju kard wymaga wczesnej i ciepłej wiosny, oraz chłodnego i ciepłego lata. Najlepiej plonuje na glebie żyznej, ciepłej próchnicznej, zasobnej w składniki pokarmowe, o pH 6,0-7,2.Kard można uprawiać z siewu wprost w pole lub z rozsady.
Okazała i bardzo dekoracyjna bylina uprawiana jako warzywo i roślina ozdobna (w Polsce najczęściej uprawiana jako roślina jednoroczna). W pierwszym roku tworzy rozetę dużych, pierzastych i nieco kolczastych, zielonych liści o grubych ogonkach liściowych. W drugim roku wyrasta z niej pęd kwiatostanowy wysokości 180-200 cm zakończony okazałym kwiatostanem w kolorze lawendowym. Częścią jadalną są mięsiste ogonki liściowe spożywane po wybieleniu (na 3-4 tygodnie przed zbiorem zawiązuje się rośliny w kilku miejscach, a od dołu podsypuje ziemią) - na surowo, po ugotowaniu, smażeniu lub duszeniu. Kwitnące kwiatostany można wykorzystać do trwałych kompozycji kwiatowych. Wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego od wiartów i dobrze nasłonecznionego. Dobrze rośnie na glebie żyznej, urzymującej wilgoć. Przed nadejściem zimy można rośliny wykopać i przenieść do piwnicy, dołując je w piasku aż po blaski liściowe. W tych warunkach ogonki liściowe ulegną wybieleniu i mogą być stopniowo użytkowane.
Termin wysiewu: 2 dekada II(rozsada);2 dekada V(wysiew)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 150-160 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VIII-2 dekadaIX
Gramatura: 1 g