Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona KARCZOCH ROŚLINA OZDOBNA WARZYWO NOWOŚĆ

29-05-2012, 2:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.10 zł      Najwyzsza cena licytacji: 2.10 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 2287548366
Miejscowość Tarnowskie Góry
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 36   
Koniec: 18-05-2012 19:15:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem - 15 zł

 


Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 

42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie
tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. kom. 603[zasłonięte]215

Numer konta:

PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000

godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne

KARCZOCH

1 G

 

 

Karczoch zwyczajny-Cynara scolymus L.
Rodzina: Astrowate-Asteraceae
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.Roślina uprawiana i znana w starożytnym Rzymie i Grecji.W Polsce karczoch jest uprawiany amatorski, jako roślina jednoroczna, nie wykształcająca owoców.Częścią jadalną jest nierozwinięty koszyczek kwiatowy, który zawiera ok.85% wody, zawiera także białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik, sole mineralne: potasu, fosforu, wapnia, żelaza oraz witaminy A, B1, B2, PP i C. Gorzki smak warzywa jest spowodowany zawartością cynaryny obniżającej poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz poprawiającej trawienie.Częścią jadalną są nierozwinięte koszyczki kwiatowe, nazywane są karczochami, spożywa się jako jarzynę o dużej wartości dietetycznej na surowo, gotowane, pieczone i marynowane. W lecznictwie wykorzystuje się świeże liście i ziele karczocha.
Wymagania: karczoch jest rośliną ciepłolubną.Pod uprawę karczocha nadaje się stanowisko nasłonecznione, ciepłe osłonięte od wiatru, gleba powinna być żyzna, próchniczna bogata w wapń. Karczoch uprawia się z rozsady.Zbiera się wyrośnięte, ścisłe, nierozwinięte pąki, ścina się je wraz z ok. 10 cm szypułką.Zbioru dokonuje się w miarę dorastania koszyczków, minimalna średnica koszyczka powinna wynosić ok. 6 cm. Plon kszyczków z 1ha to ok.6t.

 

Odmiana: Karczoch
NOWOŚĆ

Okazała i bardzo dekoracyjna roślina wieloletnia uprawiana jako warzywo i roślina ozdobna (w Polsce najczęściej uprawiana jako roślina jednoroczna). W pierwszym roku tworzy rozetę szarozielonych, owłosionych liści długości do 100 cm. W roku następnym wyrasta z niej pęd kwiatostanowy wysokości 120-150 cm oraz kilka pędów bocznych zakończonych kwiatostanami - koszyczkami - średnicy 10-12 cm. Częścią jadalną jest grube, mięsiste dno kwiatowe nierozwiniętego kwiatostanu oraz zgrubiałe nasady listków okrywy koszyczka. Pąki ścinamy 2-3 cm poniżej dna kwiatowego. Spożywa się je na surowo, pieczone, gotowane i konserwowane. Kwitnący kwiatostan koloru fiolegowego można wykorzystać do suchych kompozycji. Wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego od wiatrów i dobrze nasłonecznionego. Dobrze rośnie na glebie żyznej, utrzymującej wilgoć. Na zimę należy uprawę koniecznie przykryć agrowłókniną, korą lub stroiszem, aby zabezpieczyć zimujące pędy przed zmarznięciem.




Liczba nasion: 20-25 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5-0,7 kg/1ha
Termin wysiewu: 1 dekada III
Termin sadzenia: 2-3 dekada V
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 130-140 dni
Termin zbioru: 1-2 dekada VIII-2-3 dekada IX
Gramatura: 1 g