Charakterystyka:
Hyzop Lekarski (Hyssopus officinalis) - Roślina wieloletnia, półkrzew o wysokości do ok. 70 cm, odporny na mrozy. Częścią jadalną są liście o dość silnym, kamforowym zapachu i cierpkim smaku. Ziele hyzopu używane jest przy niestrawności, zaparciach, anemii. Służy też jako środek wykrztuśny i przeciwpotny. Napar z kwitnących szczytów roślin stosuje się przy schorzeniach gardła i nieżycie oskrzeli.
Wysiewać w kwietniu do ciepłego inspektu lub w maju wprost do gruntu pod osłonami. Do uprawy wybrać najlepiej stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru. Najlepiej rośnie na glebie lekkiej, piaszczysto-gliniastej, bogatej w wapń, nie znosi gleb kwaśnych i zimnych, jest dobrze dostosowany do przycinania. Ziele zbierać najlepiej przed kwitnieniem. Kwiaty koloru różowego, niebieskiego lub rzadziej białego, bardzo mocno i przyjemnie pachnące, pojawiają się na szczytach łodyg od lipca do października. Może być rozmnażany przez wysiew nasion na wiosnę albo podział kłącza jesienią lub wiosną.
Siew: IV- V
Zbiór: połowa VII-VIII
Odstępy między roślinami: około 40 x 30 cm
Zapotrzebowanie na światło: Umiarkowane, chronić od wiatru
Zapotrzebowanie na wodę: Umiarkowane
Wysokość: ok. 70cm
Zastosowanie:
Ze względu na intensywność, jest stosowany w gotowaniu umiarkowanie. Liście (świeże lub suszone) są doskonałą przyprawą do warzyw, sałatek, zup (np. fasolowej, ziemniaczanej), jaj, majonezu, pomidorów, ryb, mięs, pasztetów, wędlin i sosów. Doskonale harmonizuje z pietruszką. Kwiaty stanowią wyśmienity dodatek do sałatek. Używany także do aromatyzowania likierów (np. Absynt).
Opakowanie:
Produkt jest spakowany do oryginalnej hermetycznej torebki (opakowanie Producenta). Opakowanie oznaczone nazwą, składem i istotnymi informacjami odnośnie produktu.