UWAGA! W innych sklepach można kupić nasiona, które nie są
przystosowane do bezpośredniego spożycia! Nasiona takie mogą być trujące
(zaprawiane chemicznie). Kupując u nas masz 100% gwarancję odpowiedniej
selekcji i przygotowania nasion - nasiona są zdrowe i bez dodatków środków
chemicznych.
Polecamy szeroki wybór nasion z naszej oferty,
między innymi: Burak, Brokuł, Fasola, Groch, Kapusta, Kukurydza, Lucerna,
Owies, Pszenica, Rzeżucha, Rzodkiew czarna, Rzodkiewka, Soja, Soczewica,
Słonecznik, Len, Dynia, Gryka, Żyto, Kozieradka, Koniczyna, Bazylia,
Cieciorka, Cebula, Jęczmień i wiele innych.
Nazwa |
Smak |
Cechy szczególne |
Brokuł |
ostry, pikantny |
Zawierają wiele minerałów i witamin. Są cenione przede
wszystkim jako źródło sulforafanu - zapobiegają powstawaniu komórek
rakowych. |
Burak |
lekko ostry |
Są nieocenionym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy
B (w tym kwasu foliowego). Zalecane przy wzmacnianiu odporności i
regulacji pracy organizmu. |
Dynia |
słodki, lekko chrupiące |
Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i
B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziaływują na
górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. |
Fasola Mung |
słodkawy, lekko kwaskowaty |
Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu
mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają
poziom złego cholesterolu, wzmanciają organizm, działają jako
antyutleniacz. |
Groch |
słodki, lekko chrupiące |
Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C,
B. Wzmacniają organizm. |
Gryka |
|
Zawierają dużo witamin, mikroelementów, enzymów i
rutyny. Pozytywnie oddziaływują na układ krążenia i naczynia
krwionośne, wzmanciają układ immunologiczny. |
Kapusta Czerwona |
lekko ostry |
Są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy.
Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i
mikroelementy (jod, mangan, lit, selen). Są źródłem sulforafanu,
który niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych Wzmacniają
organizm i układ immunologiczny |
Kukurydza |
słodki |
Jest żródłem żelaza, skrobii, łatwo przyswajalnego białka,
selenu, potasu i witaminy A. Zawiera wiele związków odżywiających
organizm, wpływa pozytywnie na budowę skóry i narządów
wewnętrznych. |
Len |
słodkawy |
Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C,
E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy
trawienne. Są polecane przy zaparciach. |
Lucerna |
lekko ostry |
Zawierają dużo witaminy B12, A, C, D, E, zawierają
również lecytynę. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i
magnezu. Zalecane są dla osób pracujących umysłowo oraz dla
kobiet w ciąży. Obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczją i
harmonizują organizm, poprawiają pamięć. |
Owies |
słodki |
Są bogatym źródłem cynku, manganu, krzemu, enzymów oraz witamin
A, B, E. Wzmacniają serce i wątrobę, zalecane dla osób z nadwagą
i cukrzycą. |
Pszenica |
słodkawy |
Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele
mikroelementów. Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają
włosy i paznokcie. |
Rzeżucha |
ostry, wyraźny |
Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu,
magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym
przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry,
paznokci i włosów. |
Rzodkiew Czarna |
ostry |
Są źródłem cennych składników odżywczych i witamin,
mikroelementów, enzymów, siarki. Zapobiegają powstawaniu komórek
rakowych, chroni przed wirusami, ułatwia trawienie, uaktywnia system
odpornościowy organizmu. Poprawia pamięć i posiada właściwości
pobudzające. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i
paznokci. |
Rzodkiewka |
ostry, wyrazisty |
Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez,
cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki. Oczyszczają drogi
oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów. |
Rzodkiewka z Soczewicą |
lekko ostra |
Łączy w sobie dobroczynne działania rzodkiewki i
soczewicy. |
Słonecznik |
słodki, lekko orzechowy |
Zawierają dużo cynku, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia, siarki
oraz witamin D i E. Szczególnie zalecane jako uzupełnienie diet,
zwłaszcza wegetariańskiej. |
Soczewica |
delikatny |
Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia.
Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają
organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów. |
Soja |
delikatne, lekko chrupiące |
Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników
mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2,
B6, A, PP. Są antyutleniaczem, dodają energii i
apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy. |
Wiesiołek |
|
Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i
witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie
wyływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci,
wzmacniają organizm. |
Żyto |
|
Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia,
żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości.
Oczyszczają organizm. | |