Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona CYKORIA SAŁATOWA TEREZKA 5G NOWOŚĆ !!!

29-05-2012, 2:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.60 zł      Najwyzsza cena licytacji: 1.60 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 2287548280
Miejscowość Tarnowskie Góry
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 40   
Koniec: 18-05-2012 19:12:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem - 15 zł

 


Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 

42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie
tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. kom. 603[zasłonięte]215

Numer konta:

PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000

godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne

CYKORIA SAŁATOWA

TEREZKA

5 G

 

 

Cykoria salatowa-Cichorium itybus L.
Rodzina:Astowate-Asteraceae
Bardzo wartościowe warzywo, którego częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych jesienią z pola. Główka składa się z kilkunastu mięsistych, biało-kremowych liści, ściśle do siebie przylegających. Przyrządza się ją jak sałatę lub spożywa w surówkach z innymi warzywami. Działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Zbiór korzeni przeprowadza się w końcu X-XI przycinając liście na wysokość 3-5 cm. Korzenie można pędzić zaraz po zbiorze lub przechowywać (jak warzywa korzeniowe) i pędzić w okresie zimowo-wiosennym. Pędzenie cykorii trwa ok. 4 tygodni. Korzenie posortowane według grubości i długości przysypujemy ok. 20 cm. warstwą np. piasku. Temperatura podłoża podczas pędzenia powinna wynosić 15-20 C, powietrza o 5-6 stopni mniej. Najlepiej stworzyć warunki bez dostępu światła. Zbiór rozpoczyna się gdy główki osiągną długość 15-18 cm, ścinając je wraz z cienką warstwą korzenia.

Częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych na jesieni z pola. Główka pękata z mięsistymi, biało-kremowymi liśćmi, ściśle do siebie przylegającymi. Wyśmienite warzywo na surówki.

Liczba nasion: 600-800 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada V-2 dekada VI
Rozstawa: 10x30 cm
Wegetacja: 90-100 dni
Termin zbioru: 3 dekada X-1 dekada XI