Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska BIO 250g

20-02-2014, 19:57
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 23 zł     
Użytkownik Ekologiczny24_pl
numer aukcji: 3907132352
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 60   
Koniec: 20-02-2014 19:45:36
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KONTAKT

 

w godzinach: 9-18
728 [zasłonięte] 008
[zasłonięte]@ekologiczny24.pl

PŁATNOŚĆ

 

mBank

28 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 747585

.

.NIE JESTEŚMY PŁATNIKIEM VAT, NIE WYSTAWIAMY FAKTUR

WYSYŁKA

Wysyłka tylko na terenie Polski !!!

Po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie bankowym.

OPIS PRODUKTU

 
 

Nasiona Chia  

Szałwia Hiszpańska BIO 250g

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. 

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. 

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

UWAGA:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.

Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.

Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.


 
 
ŻYCZYMY UDANYCH ZAKUPÓW!!!