Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej są naturalnym źródłem błonnika. Używano ich jako pożywienia wysokoenergetycznego już za czasów Azteków. Jakie korzyści przynosi spożywanie tych niepozornych nasionek? Usprawniają przemianę materii. Oczyszczają organizm z toksyn. Wspomagają odchudzanie. Stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawierają szereg witamin i mikroelementów w tym witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Te niepozorne nasionka mają więcej potasu niż banan i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Są wysokoenergetyczne. Spowalniają przekształcanie wielocukrów w cukry proste, tym samym zapobiegają wahaniom cukru. Posiadają kwasy omega 3, które zwiększają odporność organizmu i poprawiają wygląd skóry. Dzięki zawartości antyoksydantów, opóźniają procesy starzenia komórek. Przedłużają okres uwadniania organizmu, dzięki właściwościom absorpcyjnym. Pochłaniają nadmiar wody i stopniowo ją uwalniają zapewniając utrzymanie równowagi jonowej. Przyspiesza regenerację mięśni, tak ważną dla sportowców. Nie zawierają glutenu, mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.
Jak spożywać nasiona chia? Zalecana dawka to 3 łyżeczki nasion dziennie. Można nimi posypywać sałatki czy dodawać do deserów. Spożywając nasiona chia należy pić 2 litry wody dziennie. Najlepsze efekty otrzymamy spożywając pianko-galaretkę, którą sporządza się w stosunku 9:1 . Na 9 części wody dajemy 1 część nasion. Pianko-galaretkę możemy przechowywać w lodówce, jednak najpożywniejsza jest gdy jest świeża. Można ją dodawać do jogurtów, owsianek, dżemów w stosunku pół na pół. Otrzymamy wówczas danie o łagodnej teksturze. Pianka jest naturalnym emulgatorem, można ją dodawać do dań zamiast tłuszczu, wtedy najlepiej ją wykonać w stosunku 8:1 Jak sporządzić pianko-galaretkę? Aby otrzymać pianko-galaretkę należy wlać do naczynia 9 łyżek wody i wsypać płaską łyżeczkę nasion, wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek i odstawić na 10 min . Ponownie wymieszać. Po tym czasie spożyć powstałą pianko-galaretkę. Popijając szklanką wody Kraj pochodzenia: Peru
|
Nasze produkty pakowane są w przeźroczyste torebki strunowe typu doypack.
Co wyróżnia nasze opakowania?- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
|