Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA- SZAŁWIA HISZPAŃSKA 900 g

16-04-2015, 23:01
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 28 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 28 zł     
Użytkownik eko-minimarket
numer aukcji: 5096027909
Miejscowość Białystok
Kupiono sztuk: 3    Zostało sztuk: 997    Licytowało: 3    Wyświetleń: 22   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

eko_minimarket

Produkty zdrowe i ekologiczne
tel. 662 [zasłonięte] 682
e-mail: eko-[zasłonięte]@wp.pl


Wpłaty można dokonać poprzez:

lub wpłatę na konto:
65 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 521751



NIE WYSTAWIAMY FAKTURY VAT


Kurier: 16 zł do 30 kg
Poczta Polska: 12 zł
Odbiór osobisty: 0 zł
Białystok

Kupując na kilku naszych aukcjach
lub większą ilość produktów
– prosimy poczekać na mail
odnośnie kosztów wysyłki.

Zamówienie wysyłamy po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie.

ODBIÓR OSOBISTY W BIAŁYMSTOKU

Al. 1000-lecia Państwa Polskiego 6,

2 piętro  lok.211

Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny bądź mailowy.

 

Chia Szałwia Hiszpańska 900g

 

Jakie korzyści przynosi spożywanie tych niepozornych nasionek?

  • Usprawniają przemianę materii.
  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Wspomagają odchudzanie.
  • Stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka.
  • Zawierają szereg witamin i mikroelementów w tym witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Te niepozorne nasionka mają więcej potasu niż banan i trzy razy więcej żelaza niż szpinak.  
  • Są wysokoenergetyczne.
  • Spowalniają przekształcanie wielocukrów w cukry proste, tym samym zapobiegają wahaniom cukru.
  • Posiadają kwasy omega 3, które zwiększają odporność organizmu i poprawiają wygląd skóry.
  • Dzięki zawartości antyoksydantów, opóźniają procesy starzenia komórek.
  • Przedłużają okres uwadniania organizmu, dzięki właściwościom absorpcyjnym. Pochłaniają nadmiar wody i stopniowo ją uwalniają zapewniając utrzymanie równowagi jonowej.
  • Przyspiesza regenerację mięśni, tak ważną dla sportowców.
  • Nie zawierają glutenu, mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.

 

 

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

• 107 mg wapnia, • 160 mg fosforu, • 2,4 mg żelaza, • 105 mg potasu, • 59 mg magnezu, • 0,5 mg cynku,

Nasiona chia nie zawierają glutenu.

Zastosowanie w kuchni

Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:

  • jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
  • dodatek do koktajli
  • zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
  • do puddingów, sosów, zagęszczania zup
  • można kiełkować.

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)

Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.

Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.

 

Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku, a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.