Produkty zdrowe i ekologiczne tel. 662 [zasłonięte] 682 e-mail: eko-[zasłonięte]@wp.pl
Wpłaty można dokonać poprzez: lub wpłatę na konto: 65 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 521751
NIE WYSTAWIAMY FAKTURY VAT Kurier: 16 zł do 30 kg Poczta Polska: 12 zł Odbiór osobisty: 0 zł Białystok
Kupując na kilku naszych aukcjach lub większą ilość produktów – prosimy poczekać na mail odnośnie kosztów wysyłki.
Zamówienie wysyłamy po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie.
ODBIÓR OSOBISTY W BIAŁYMSTOKU
Al. 1000-lecia Państwa Polskiego 6,
2 piętro lok.211
Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny bądź mailowy.
|
Chia Szałwia Hiszpańska 900g
Jakie korzyści przynosi spożywanie tych niepozornych nasionek?
- Usprawniają przemianę materii.
- Oczyszczają organizm z toksyn.
- Wspomagają odchudzanie.
- Stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka.
- Zawierają szereg witamin i mikroelementów w tym witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Te niepozorne nasionka mają więcej potasu niż banan i trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
- Są wysokoenergetyczne.
- Spowalniają przekształcanie wielocukrów w cukry proste, tym samym zapobiegają wahaniom cukru.
- Posiadają kwasy omega 3, które zwiększają odporność organizmu i poprawiają wygląd skóry.
- Dzięki zawartości antyoksydantów, opóźniają procesy starzenia komórek.
- Przedłużają okres uwadniania organizmu, dzięki właściwościom absorpcyjnym. Pochłaniają nadmiar wody i stopniowo ją uwalniają zapewniając utrzymanie równowagi jonowej.
- Przyspiesza regenerację mięśni, tak ważną dla sportowców.
- Nie zawierają glutenu, mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia, • 160 mg fosforu, • 2,4 mg żelaza, • 105 mg potasu, • 59 mg magnezu, • 0,5 mg cynku,
Nasiona chia nie zawierają glutenu.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
- dodatek do koktajli
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
- do puddingów, sosów, zagęszczania zup
- można kiełkować.
Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)
Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.
Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.
Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku, a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.
|