Chia inaczej szałwa hiszpańska (Salvia columbariae), jest to niezwykła roślina, która pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Chia to bardzo stara roślina, która była uprawiana już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Ze względu na jej niezwykłe wartości energetyczne zaliczali oni Chia do pięciu najważniejszych pokarmów, które spożywali. Przez wieki nasiona Chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy. Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty. Współcześnie Chia uprawiana jest przede wszystkim w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali i w tych krajach jest najbardziej popularna. Nasiona Chia są także coraz powszechniej stosowane w Europie. W 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są coraz powszechniej dostępne w sprzedaży. Nasiona Chia posiadają niezwykłe właściwości. Zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Nasiona Chia znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Używanie ich do przyrządzania codzienych posiłków nie tylko poprawia smak potraw ale przede wszystkim ponosi ich walory zdrowotne. Te niepozorne nasionka kryją w sobię potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
Nasiona Chia:
- stanowią bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. - są polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. - Zawierają dużą ilość błonnika ( ok.25% ), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. W związku z tym wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. - wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej) - wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców - spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste - nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
107 mg wapnia 160 mg fosforu 2,4 mg żelaza 105 mg potasu 59 mg magnezu 0,5 mg cynku
Nasiona Chia ze względu na swoje różnorodne właściwości znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
-w całości - jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz, ziemniaków, naleśników, jako przekąska, -zmielone - do łączenia z mąką przy wypieku ciat i chleba, do zagęszczania zup, sosów, koktajli -w formie żelu - nasiona zalewane goracą wodą -w formie oleju
UWAGA: zalecana dawka dziennego spożycia Nasion Chia to 1 łyżka stołowa
|