Nasiona Chia 1000 g
Nasiona Chia zwane również szałwią hiszpańską pochodzą z Doliny Meksyku oraz z Gwatemali. Są naturalnym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem kwasów omega3 oraz omega6 –są najprawdopodobniej najbardziej odżywczym pokarmem występującym w przyrodzie.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Podczas badań na uniwersytecie w Toronto grupa 21 diabetyków spożywała nasiona chia jako uzupełnienie diety. Po upływie 3 miesięcy ciśnienie tętnicze u pacjentów spadło.
Nasiona Chia wspierają organizm przy obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Błonnik i inne substancje zawarte w nasionach Chia wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo korzystne dla diabetyków. Rozpuszczalny błonnik wyraźnie poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Wspomaga proces odchudzania dając uczucie sytości. Flawonoidy zawarte w ziarenkach Chia działają jak przeciwutleniacze, które wzmacniają system immunologiczny, co zapobiega infekcjom. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Chia zawiera 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Bardzo wysoka zawartość białka, witamin i minerałów chroni cały organizm, jest źródłem naturalnej energii, doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Nasiona Chia nie zawierają glutenu. Nasion nie trzeba mielić, ponieważ są stosunkowo łatwe do pogryzienia – wystarczy dodać je do ulubionej potrawy.
Chia to też bardzo dobry wypełniacz żołądka, namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość, znacznie spowalniają zamianę węglowodanów w cukry - dobra wiadomość dla chcących zgubić nieco kilogramów oraz dla chorych na cukrzyce. Dorośli mogą zażywać dwie łyżki dziennie nasion chia w sałatkach, jogurtach lub jako dodatek do pieczenia chleba. Ponadto można zrobić "żel" podobny do tego, który wychodzi z siemienia lnianego: należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Stosuj tak rozrobiony żel 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), popij dużą ilością wody. Żel można przechowywać około 5 dni w zamkniętym słoiku w lodówce.
Fakty o nasionach chia:
· Więcej omega3 niż łosoś atlantycki
· Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody
· Więcej błonnika niż otręby
· Więcej wapnia niż mleko 2%
· Więcej żelaza niż szpinak
· Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)
2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.
Porcja nasion Chia (15g) zawiera:
- 107 mg wapnia
- 160 mg fosforu
- 2,4 mg żelaza
- 105 mg potasu
- 59 mg magnezu
- 0,5 mg cynku
|