Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA ŚWIEŻA 1KG

10-07-2015, 22:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 26.49 zł      Aktualna cena: 26.49 zł     
Użytkownik sklep_factory
numer aukcji: 5489829492
Miejscowość Błonie
Kupiono sztuk: 3    Wyświetleń: 33   
Koniec: 10-07-2015 21:38:52
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

btn btn btn btn btn
btn

 

PRZEDMIOTEM AUKCJI SĄ:

 

 

 

NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA

 

 targroch 1KG

 

Kraj pochodzenia: Paragwaj

 

Masa netto: 1000g

 

Data ważności: 03/2017

 

Opakowanie: wielokrotnego otwarcia (strunowe).

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergiczna:

Ze względu na konfekcjonowanie przez firmę Tar-Groch-Fil rozmaitych produktów na terenie jednego zakładu produkt może zawierać śladowe ilości: sezamu, migdałów, dwutlenku siarki, różnych orzechów.  

  

OPIS PRODUKTU:

 

 

-  zawierają kwasy OMEGA 3 i OMEGA 6

-  wspomagają trawienie

-  są źródłem naturalnej energii

-  nie zawierają glutenu

 

WŁAŚCIWOŚCI:

§  Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (Ich stężenie wynosi ok. 60%). Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje.

§  Zawartość kwasów Omega-3 2 nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku.

§  Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.

§  Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla diabetyków. Badania, przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto, dowiodły, że cukrzycy, który spożywali nasiona chia przez trzy miesiące, zauważyli wyraźny sadek ciśnienia tętniczego.

§  Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.

§  Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.

 

STOSOWANIE:  


Zaleca się stosować nasiona chia regularnie, gdyż usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i mięśni. Ponadto polecane są osobom odchudzającym się i na diecie, ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g.

 

 

NASIONA CHIA, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywczą potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie. Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion. Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

 

 

Przed kliknięciem "KUP TERAZ" zapoznaj się z regulaminem zakupów na stronie o mnie !!!!


btn

btn

 

Wysyłka jest realizowana w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na koncie.

Paczki wysyłamy codziennie w godzinach południowych.

 


SKLEP OTWARTY :

 

       PON-PT 9-17

 

TEL: 502-[zasłonięte]-750

 

MAIL: sklep_[zasłonięte]@factoryclub.pl

ODBIORY OSOBISTE:

 

PONIATOWSKIEGO 31

05-870 BŁONIE

btn

Zobacz nasze pozostałe aukcje i płać za przesyłkę tylko raz:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

  galeria ebay