Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA ŚWIEŻA 1KG

30-06-2015, 23:07
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 26.49 zł      Aktualna cena: 26.49 zł     
Użytkownik zdrowazywnosc24
numer aukcji: 5458757482
Miejscowość Błonie
Wyświetleń: 11   
Koniec: 30-06-2015 23:26:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:

 

 

nasiona chia - szałwia hiszpańska

 

 targroch 1KG

  

 

Kraj pochodzenia: Paragwaj

 

Masa netto: 1000g

 

Data ważności: 03/2017

 

Opakowanie: wielokrotnego otwarcia (strunowe).

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergiczna:
Ze względu na konfekcjonowanie przez firmę Tar-Groch-Fil rozmaitych produktów na terenie jednego zakładu produkt może zawierać śladowe ilości: sezamu, migdałów, dwutlenku siarki, różnych orzechów.

 

 

 


 -  zawierają kwasy OMEGA 3 i OMEGA 6

-  wspomagają trawienie

-  są źródłem naturalnej energii

-  nie zawierają glutenu

 

 

 

STOSOWANIE:  


Zaleca się stosować nasiona chia regularnie, gdyż usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i mięśni. Ponadto polecane są osobom odchudzającym się i na diecie, ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g.

 

 

WŁAŚCIWOŚCI:

§  Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (Ich stężenie wynosi ok. 60%). Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje.

§  Zawartość kwasów Omega-3 2 nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku.

§  Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.

§  Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla diabetyków. Badania, przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto, dowiodły, że cukrzycy, który spożywali nasiona chia przez trzy miesiące, zauważyli wyraźny sadek ciśnienia tętniczego.

§  Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.

§  Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.

 

 

 

NASIONA CHIA, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywczą potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie. Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion. Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

 

 

Przed kliknięciem "KUP TERAZ" zapoznaj się z regulaminem zakupów na stronie o mnie !!!!


btn

btn

 

Wysyłka jest realizowana w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na koncie.

Paczki wysyłamy codziennie w godzinach południowych.

 


SKLEP OTWARTY :

 

       PON-PT 9-17

 

TEL: 502-[zasłonięte]-750

 

MAIL: [zasłonięte]@zdrowazywnosc24.pl

ODBIORY OSOBISTE:

 

PONIATOWSKIEGO 31

05-870 BŁONIE

btn

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje i płać za przesyłkę tylko raz:

KomentarzePanelealle

  panele ebay