Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA OMEGA 3 SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1KG KERA

18-05-2014, 17:38
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 45 zł     
Użytkownik FHUKERA
numer aukcji: 4253117231
Miejscowość Kielce
Zostało sztuk: 100    Wyświetleń: 1   
Koniec: 17-06-2014 17:28:02
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

NASIONA CHIA

SZAŁWIA HISZPAŃSKA

1000 GRAM, 1kg

 

 


"Chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina pochodząca z Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona z tej rośliny poleca się szczególnie osobom poszukującym zdrowej żywności i dbającym o kondycję swojego organizmu. Przyda się też tym, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

 

Salvia hispanica L. jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć metr wysokości. Ma szerokie liście i nieduże kwiaty w kolorze bieli lub fioletu. Owoce szałwii hiszpańskiej zawierają dużą ilość owalnych nasion o długości ok. 2 mm. Ich powierzchnia może mieć barwę czarną, brązową, białą lub szarą. Roslinę uprawia się nie tylko w Meksyku i Gwatemali, ale również w Australii, Argentynie, Boliwii, Ekwadorze.

Dla plemion Nahua zamieszkującego środkowy Meksyk nasiona chia były jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Z zapisków kronikarzy można się dowiedzieć, że szałwia argentyńska dla Azteków stanowiła trzecią najważniejszą uprawę – po fasoli i kukurydzy. Hołd i podatek dla kapłanów oraz azteckiej szlachty często płacono właśnie nasionami tej rośliny. Aztekowie wierzyli poza tym, że wystarczy jedna łyżka nasion, aby utrzymać wojownika przy życiu przez cały dzień.

Nasiona chia są bowiem bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – ich stężenie wynosi blisko 60 proc. Głównie jest to kwas alfa-linolenowy. Stanowi on konieczny składnik diety, ponieważ organizm go nie syntezuje. Z badań wynika, że nasiona chia zawierają aż ośmiokrotnie więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, sześciokrotnie więcej wapnia niż mleko, czterokrotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Stanowią także znakomite źródło żelaza, magnezu, fosforu i cynku, zawierają również witaminę E oraz z grupy B.

W nasionach jest 34 proc. tłuszczu, 25 proc. błonnika i 20 proc. łatwo przyswajalnego białka oraz przeciwutleniacze w dużej ilości (takie jak kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwercetyna, mirycetyna, flawonid kamferol). Poza tym nasiona chia nie zawierają glutenu. A ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają wyregulować ich poziom we krwi, są dobre dla diabetyków. Inną właściwością nasion chia jest spowolnienie rozkładu węglowodanów na cukry proste.

Nasiona chia chłoną i zatrzymują wodę w organizmie. Pod jej wpływem, podobnie jak siemię lniane, wytwarzają żel, co na długo zapewnia uczucie sytości. Ich regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływa na kości oraz mięśnie, obniża poziom wysokiego cholesterolu i ciśnienie krwi. Poprzez dużą zawartość błonnika nasiona szałwii hiszpańskiej regulują perystaltykę jelit i chronią przed zaparciami.

Porcja nasion daje nam też potężną dawkę energii.

Nasiona chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. W 2009 roku Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy. Są one bowiem pożywnym posiłkiem poprawiającym walory spożywcze potraw.

Nasiona szałwii hiszpańskiej można spożywać całe albo zmielone. W tym pierwszym wypadku pasują do potraw wytrawnych, musli, owsianki, jogurtów, surówek i sałatek, naleśników. Zmielone warto dodawać do chleba, wypieków, sosów, koktajli, zagęszczenia zup czy gulaszu itp. Można też zmiksować je z masłem, kremem orzechowym lub czekoladowym. Jeśli zamierzamy zalać je wodą, to najlepsza proporcja wynosi: porcja nasion na dziewięć porcji wody. Śmiało można je też zjadać na surowo jako przekąskę.

PRZEPIS:

 

Napój Chia Fresca, który można przygotować według przepisu: wymieszać dwie łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej. Dodać sok z cytryny lub limonki, posłodzić do smaku. Gotowe!

Zalecana dawka dziennego spożycia nasion szałwii hiszpańskiej to jedna łyżka." 1)

 

źródło: 1. Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

 

 

 

przycisk1 przycisk8

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle  darmowe panele aukcyjne