Nasiona CHIA 500g (2x250g)
GRATIS - pyszna herbatka owocowa
Doskonałe źródło błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatsze źródło omega3 oraz omega6
W czasach prekolumbijskich, nasiona chia były składnikiem diety Aztekówi Majów. Wierzyli ze jedna łyżka chia może utrzymać wojownika przy życiuprzez 1 dzień.
Nasiona Chia są źródlem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.
Fakty o nasionach Chia:
Więcej omega3 niż łosoś atlantycki
Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody
Więcej błonnika niż otręby
Więcej wapnia niż mleko 2%
Więcej żelaza niż szpinak
Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)
Z czym się je chia?
W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:
1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.
2. Dodawaj do sałatek, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.
3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
4. Zmiksuj z koktajlem owocowym.
5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą
7. Podgryzaj surowe jako przekąskę.
8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.
9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.
10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
"Chia Fresca" to napój popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej. Mieszamy 2 łyżeczki nasion chia z 250-300ml wody, następnie dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz cukier do smaku.
Termin przydatności: 09/2016