Nasiona CHIA 0,5kg
Świeży zbiór
Ekspresowa wysyłka i promocyjna cena !
Wysyłka z możliwością bezpłatnego zwrotu najtańsza na Allegro już za
3,94 zł (Allegro polecony Inpost)
Nasiona szałwii hiszpańskiej-CHIA
Opis produktu:
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Oryginalna Chia zawiera kwasy Omega 3, błonnik
i białko
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).
"Niepozorne nasionka chia są pożywne i przynoszą korzyści zdrowotne.
Dietetycy polecają nasiona CHIA jako suplement diety a deramatolodzy olej
z chia zalecają stosować z kremem nawilżającym."
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
Dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.
Dlaczego Chia?
1. Duża ilość błonnika pokarmowego – polepsza trawienie
i pomaga w walce z nadwagą.
2. Duża zawartość przeciwutleniaczy-hamują procesy starzenia komórkowego.
3. Duża ilość wapnia – niezbędnego dla prawidłowej budowy kości.
4. Pomoc w walce z nadwagą – nasiona szałwii hiszpańskiej pęcznieją w żołądku, dzięki czemu dają poczucie nasycenia
i zmniejszają apetyt.
5. Duża zawartość fosforu – niezbędnego do prawidłowej budowy komórek w naszym organizmie. Nasiona chia pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów . Fosfor jest również wykorzystywane przez organizm do syntezy białka i wzrostu komórek i naprawy tkanek.
6. Nasiona CHIA regulują ciśnienie i zwiększają ilość dobrego cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając poziom tego złego.
7. Skoncentrowane źródło kwasów Omega-3 – nasiona CHIA posiadają ich więcej niż np. łosoś
Jak stosować?
Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek, omletów oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.
Poniżej przykładowy przepis na Chia Fresca-energetyczny napój
z nasionami CHIA-popularny w Ameryce Środkowej oraz Meksyku
Składniki
Nasiona Chia 2-3 łyżki
2 szklanki wody
4 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru (albo miód lub syrop z agawy do smaku)
Przygotowanie
1. Wymieszać wszystkie składniki w słoiku lub małym dzbanku
i mieszać, aż cukier się rozpuści i Chia rozprowadzi się w wodzie. Chia może zlepiać się na początku, więc można użyć dla ułatwienia trzepaczki. Do smaku dodać cukier i sok z limonki, ile potrzeba- tak, jak lubisz.
2. Odstawić na 20-30 minut lub na noc, aż nasiona Chia zmiękną , a płyn stanie się delikatnym żelem.
3. Przechowywać w lodówce. Wstrząsnąć w razie potrzeby, aby ponownie "zawiesić" nasiona Chia w cieczy.