Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona Chia 250g Szałwia Hiszpańska SUPERFOOD !!!

13-05-2015, 23:47
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.90 zł     
Użytkownik iguana24kz
numer aukcji: 5323738320
Miejscowość sochaczew
Wyświetleń: 8   
Koniec: 13-05-2015 22:25:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt  
E-mail Wyślij wiadomość
Tel.kom. 504[zasłonięte]830
Tel.kom. poniedziałek-piątek 8.00-17.00

O sprzedającym 
Inne aukcje
Dodaj do ulubionych
Strona "O mnie"

Koszty przesyłki 
Polecony InPost3,94 zł
Paczkomaty InPost7,99 zł
Kurier15,24 zł

Konta bankowe 
Numer 97 1910 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0485813 [zasłonięte] 437701
Bank Deutsche Bank
Dane Iguana Katarzyna Zawisza

 
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 250g
 
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2017
Nasiona Chia zawierają:
- więcej omega-3 niż łosoś atlantycki,
- więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody,
- więcej magnezu niż brokuły,
- więcej błonnika niż otręby,
- więcej selenu niż len,
- więcej wapnia niż mleko,
- więcej żelaza niż szpinak,
- więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane),
- duże ilości: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, magnezu i cynk.
 
Nasiona Chia wspomagają:
-prawidłową pracę mózgu i serca,
-mają działanie antyarytmiczne,
-obniżają poziom złego cholesterolu,
-chronią jelita,
-poprawiają przemianę materii,
-spowalniają wchłanianie cukrów przez co mogą korzystnie wpływać również na dietę diabetyków i osób dbających o dietę.
Opis produktu:
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii, Gwatemali i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, gdzie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. 
 
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Stanowią bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6.
 
Polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Wskazane dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością ponieważ zawierają dużą ilość błonnika ( ok.25% ), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości.
Spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste
Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców - wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.
Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
Nasiona szałwii hiszpańskiej można używać do sałatek, musli, jogurtu lub jako dodatek do chleba

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Należy zalać nasiona wodą w proporcji 1:9, następnie odstawić na 15 minut, aż nasionka napęcznieją. Żel ten w układzie pokarmowym zapobiega zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów.
 Żel Chia
 
"Chia Fresca" - napój popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej:
Mieszamy 2 łyżeczki nasion Chia z 250-300ml wody, następnie dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz cukier do smaku.
 
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 524 kcal (2194 kJ)
Całkowita zawartość tłuszczu: 31,4 g
Tłuszcze nasycone: 3,1 g
Kwasy tłuszczowe Omega-6: 5,9 g
Kwasy tłuszczowe Omega-3: 20,36 g
Zważone nienasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g
Cholesterol: 0g
Węglowodany: 37,5 g
Błonnik, całkowity: 33,7 g
Błonnik rozpuszczalny: 4g
Błonnik nierozpuszczalny, 29,7 g
Proteiny: 21,2 g
 
Do każdego zakupu domyślnie dołączam paragon fiskalny, na życzenie - faktura VAT.