Nasiona Chia zwane również szałwią hiszpańską jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona.
Obecnie nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Nasiona Chia to naturalne źródło błonnika, białka, witamin, minerałów i antyoksydantów.
Są bogatym źródłem kwasów omega3 oraz omega6, to najbardziej odżywczy pokarm występujący w przyrodzie.
Kwasy omega zawarte w nasionach wspierają organizm przy obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Błonnik i inne substancje zawarte w nasionach wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo korzystne dla diabetyków.
Nasiona chia są źródłem:
- żelaza,
- magnezu,
- fosforu,
- wapnia,
- manganu,
- miedzi
- cynku.
Zawierają witaminę E, i witaminy z grupy B, wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni. Nasiona polecane są osobom odchudzającym się i na diecie.
Sposób przygotowania:
Nasiona możemy dodawać do sałatek, wypieków, płatków owsianych, musli, jogurtów, omletów, ryżu, koktajli, można również posypywać nimi kanapki.