PRZEDMIOTEM AUKCJI SĄ
NASIONA CHIA SZAŁWIA
HISZPAŃSKA 250g
REGULUJĄ WCHŁANIANIE SIĘ
CUKRU DO KRWI
BOGATE W MAGNEZ I ŻELAZO
ORAZ KWASY TŁUSZCZOWE
OMEGA 3 ORAZ OMEGA 6!!
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I
GWARANCJA BEZPIECZNYCH
ZAKUPÓW
Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie. Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
Skład: nasion chia
Waga netto: 100g
Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6.
Spośród wszystkich produktów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega 3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ
trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na
długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym.
Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie
substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn
metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta
efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas
wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i
regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.
Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu:
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na układ sercowo-
naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do
obniżenia poziomu "złego" cholesterolu trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia
"dobrego" cholesterolu. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają
ryzyko licznych chorób serca.
Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację
ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.
Badania wykazują, iż nasion chia mogą pomóc cukrzykom kontrolować poziom nie tylko
ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego - markera stanu zapalnego, którego
wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Nasiona chia na problemy trawienne:
Udowodniono, że błonnik nie tylko zapobiega chorobom serca, lecz także usprawnia pracę
układu pokarmowego - wspomaga proces trawienia i pobudza perystaltykę jelit. Nasiona
chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych najcenniejszym źródłem błonnika. Reguluje
rytm wypróżnień, przeciwdziałając tym samym zaparciom, a także wspomaga rozwój
fizjologicznej flory bakteryjnej. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w dziennej diecie
znalazło się co najmniej 35 g błonnika. W 100 g nasion chia znajduje się
aż 34.4 g włókna pokarmowego, w związku z tym pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Nasiona chia dla cukrzyków:
Wieloletnie badania wykazały, że dieta bogata w błonnik zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy typu 2. Spożywanie bogatych w ten składnik odżywczy nasion chia może pomóc także diabetykom. Nasiona chia działają więc podobnie jak np. otręby i inne produkty z pełnego ziarna, których pozytywny wpływ na zdrowie cukrzyków został już dawno udowodniony.
Nasiona chia na odchudzanie:
Nasiona chia po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane - pęcznieją. W
związku z tym wypełniają żołądek, a przez to na długo dają uczucie sytości. W konsekwencji powinno się jeść mniej i stracić na wadze kilka kilogramów.
Nasiona chia - źródło białka dla wegetarian:
W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka - jest to białko wysokiej jakości.
Nasiona chia zawierają aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu górują nad innymi
nasionami białkowymi. Ten niemalże idealny profil aminokwasowy sprawia, że nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, a także dobrym źródłem energii dla kulturystów i sportowców.
Nasiona chia na mocne kości:
Nasiona chia są skarbnicą wapnia - w 100 g znajduje się aż 631 mg tego wzmacniającego
kości pierwiastka. To ponad dwa razy więcej niż w szklance mleka (około 240 mg). Ponadto
są bogate w fosfor (860 mg/100 g), który również odpowiada za mocne kości i zęby.
Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu
Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej.
Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.
Z kolei z badań opublikowanych w piśmie "Diabetes Care" wynika, że nasion chia mogą pomóc cukrzykom kontrolować poziom nie tylko ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego - markera stanu zapalnego, którego wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
Sposoby wykorzystania nasion chia w kuchni:
- Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli
- Nasionami chia posyp sałatkę
- Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową
- Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką
- Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem
- Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm
- Chia jedz surowe jako przekąskę
- Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów
- Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding
- Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
- Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki