!!PROMOCJA!! NAJNIŻSZA CENA NA ALLEGRO!! NAJSZYBSZA REALIZACJA!! WYSYŁKA W CIĄGU 24H OD WPŁATY!
Nasiona Chia 1 kg
Nasiona Chia zwane również szałwią hiszpańską pochodzą z Doliny Meksyku oraz z Gwatemali. Są naturalnym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem kwasów omega3 oraz omega6 – są najprawdopodobniej najbardziej odżywczym pokarmem występującym w przyrodzie.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Nasiona Chia wspierają organizm przy obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Błonnik i inne substancje zawarte w nasionach Chia wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo korzystne dla diabetyków.
Rozpuszczalny błonnik wyraźnie poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Wspomaga proces odchudzania dając uczucie sytości. Flawonoidy zawarte w ziarenkach Chia działają jak przeciwutleniacze, które wzmacniają system immunologiczny, co zapobiega infekcjom. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Chia zawiera 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Bardzo wysoka zawartość białka, witamin i minerałów chroni cały organizm, jest źródłem naturalnej energii, doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Nasiona Chia nie zawierają glutenu. Nasion nie trzeba mielić, ponieważ są stosunkowo łatwe do pogryzienia – wystarczy dodać je do ulubionej potrawy.
Chia to też bardzo dobry wypełniacz żołądka, namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość, znacznie spowalniają zamianę węglowodanów w cukry - dobra wiadomość dla chcących zgubić nieco kilogramów oraz dla chorych na cukrzyce. Dorośli mogą zażywać dwie łyżki dziennie nasion chia w sałatkach, jogurtach lub jako dodatek do pieczenia chleba. Ponadto można zrobić "żel" podobny do tego, który wychodzi z siemienia lnianego: należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Stosuj tak rozrobiony żel 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), popij dużą ilością wody. Żel można przechowywać około 5 dni w zamkniętym słoiku w lodówce.
Fakty o nasionach chia:
· Więcej omega3 niż łosoś atlantycki
· Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody
· Więcej błonnika niż otręby
· Więcej wapnia niż mleko 2%
· Więcej żelaza niż szpinak
· Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)
2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.
Porcja nasion Chia (15g) zawiera:
- 107 mg wapnia
- 160 mg fosforu
- 2,4 mg żelaza
- 105 mg potasu
- 59 mg magnezu
- 0,5 mg cynku
Z czym to się je?
W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:
1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.
2. Dodawaj do sałatek, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.
3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
4. Zmiksuj z koktajlem owocowym.
5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą.
7. Podgryzaj surowe jako przekąskę.
8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.
9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.
10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
Nasiona Chia wolne są od składników modyfikowanych genetycznie. Szkodniki nie atakują chia, także umożliwia to uprawy ekologiczne doskonałej jakości. W przeciwieństwie do siemienia lnianego nasiona chia mogą być przechowywane długi czas.