Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA CHIA 1000g SZAŁWIA HISZPAŃSKA @ PROMOCJA @

29-01-2014, 19:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 53.79 zł     
Użytkownik sklep-vitality
numer aukcji: 3900394793
Miejscowość Morąg
Wyświetleń: 3   
Koniec: 29-01-2014 18:53:38
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@sklep-vitality.pl

 

tel. 607 684 145
Regulamin dostępny jest na stronie "o mnie
List polecony ekonomiczny:
8,90 zł
(w przesyłce 1 sztuka)
Paczkomat: 4,90 zł
(w przesyłce do 3 sztuk)
Kurier: 11 zł
Kurier pobranie: 14 zł
Bank Millennium S.A.
691[zasłonięte]220200[zasłonięte]00220[zasłonięte]091

Vitality Rafał Lipkowicz
ul. Kujawska 15/39
14-300 Morąg

!!PROMOCJA!! NAJNIŻSZA CENA NA ALLEGRO!! NAJSZYBSZA REALIZACJA!! WYSYŁKA W CIĄGU 24H OD WPŁATY!

 

 

Nasiona Chia 1 kg
 


Nasiona Chia zwane również szałwią hiszpańską pochodzą z Doliny Meksyku oraz z Gwatemali. Są naturalnym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem kwasów omega3 oraz omega6 – są najprawdopodobniej najbardziej odżywczym pokarmem występującym w przyrodzie.

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.



Nasiona Chia wspierają organizm przy obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Błonnik i inne substancje zawarte w nasionach Chia wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo korzystne dla diabetyków.
Rozpuszczalny błonnik wyraźnie poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Wspomaga proces odchudzania dając uczucie sytości. Flawonoidy zawarte w ziarenkach Chia działają jak przeciwutleniacze, które wzmacniają system immunologiczny, co zapobiega infekcjom. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.


Chia zawiera 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Bardzo wysoka zawartość białka, witamin i minerałów chroni cały organizm, jest źródłem naturalnej energii, doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Nasiona Chia nie zawierają glutenu. Nasion nie trzeba mielić, ponieważ są stosunkowo łatwe do pogryzienia – wystarczy dodać je do ulubionej potrawy.

 

Chia to też bardzo dobry wypełniacz żołądka, namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość, znacznie spowalniają zamianę węglowodanów w cukry - dobra wiadomość dla chcących zgubić nieco kilogramów oraz dla chorych na cukrzyce. Dorośli mogą zażywać dwie łyżki dziennie nasion chia w sałatkach, jogurtach lub jako dodatek do pieczenia chleba. Ponadto można zrobić "żel" podobny do tego, który wychodzi z siemienia lnianego: należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Stosuj tak rozrobiony żel 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), popij dużą ilością wody. Żel można przechowywać około 5 dni w zamkniętym słoiku w lodówce.



Fakty o nasionach chia:

· Więcej omega3 niż łosoś atlantycki

· Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody

· Więcej błonnika niż otręby

· Więcej wapnia niż mleko 2%

· Więcej żelaza niż szpinak

· Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)


2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.

Porcja nasion Chia (15g) zawiera:

- 107 mg wapnia

- 160 mg fosforu

- 2,4 mg żelaza

- 105 mg potasu

- 59 mg magnezu

- 0,5 mg cynku


Z czym to się je?

W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:

1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.

2. Dodawaj do sałatek, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.

3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.

4. Zmiksuj z koktajlem owocowym.

5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą.

7. Podgryzaj surowe jako przekąskę.

8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.

9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.

10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu


Nasiona Chia wolne są od składników modyfikowanych genetycznie. Szkodniki nie atakują chia, także umożliwia to uprawy ekologiczne doskonałej jakości. W przeciwieństwie do siemienia lnianego nasiona chia mogą być przechowywane długi czas.