Charakterystyka:
Bazylia właściwa, bazylia pospolita (Ocimum Basilicum) - roślina jednoroczna o aromatycznych, a zarazem dekoracyjnych liściach w odcieniu intensywnej zieleni. Krzaczki tworzą małe, kuliste formy o wysokości do 50 cm. Doskonale smakują zarówno liście świeże jak i suszone. Mają miły aromat i smak. Bazylia działa przeciwdepresyjnie i dodaje sił.
Nadaje się do całorocznej uprawy w doniczkach na parapecie okiennym, a także w cieplejszych miesiącach na balkonach lub tarasach. Uprawa ziół w doniczkach, pozwala mieć je zawsze pod ręką, świeże i aromatyczne. Wysiew nasion na przełomie III-IV do skrzynek lub wprost do gruntu po 15 maja. Gatunek wymaga gleby lekkiej, przepuszczalnej i słonecznego stanowiska.
Siew: III - VI
Zbiór: VI - IX
Czas kiełkowania: 14-30 dni
Optymalna temperatura do kiełkowania: 15-20 °C
Czas od wysiewu do zbioru: około 60 dni
Głębokość wysiewu: 1-2 mm
Odstępy między roślinami: około 25-30 cm
Zapotrzebowanie na światło: Umiarkowane, chronić od wiatru
Zapotrzebowanie na wodę: Umiarkowane
Uprawa doniczkowa: Tak
Wysokość: ok. 50cm
Zastosowanie:
Świeże lub suszone liście dodaje się do sałatek, pizzy, sosów, twarogu, zapiekanek, potraw mięsnych (drobiu) i ryb, pomidorów. Jest również głównym składnikiem popularnego sosu Pesto.
Opakowanie:
Produkt jest spakowany do oryginalnej hermetycznej torebki (opakowanie Producenta). Opakowanie oznaczone nazwą, składem i istotnymi informacjami odnośnie produktu.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.