Babka płesznik to roślina, która ma właściwości podobne do siemienia lnianego – pomaga uregulować pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i łagodzi objawy łuszczycy i trądziku różowatego. Ponadto pomaga schudnąć i jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Babka płesznik (Plantago psyllium L.), to roślina pochodząca z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego (stąd inna nazwa – babka śródziemnomorska), północnej Afryki i zachodniej Azji. Jej właściwości zdrowotne, a konkretnie nasion babki płesznik, które są surowcem leczniczym, wykorzystywano w medycynie ludowej m.in. na kaszel (jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli), czerwonkę i bóle w chorobach reumatycznych i artretyzmie. Współczesne badania potwierdzają, że babka płesznik wykazuje liczne właściwości zdrowotne.
Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz.
Skład: nasiona babki płesznik* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1030 kJ / 251 kcal
Tłuszcz - 4,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 0,5 g
Błonnik - 64 g
Białko - 17 g
Sól - 0,06 g
Produkt najlepiej spożyć przed 31.01.2017