|
OPIS Naranjilla - ulubiona roślina Inków wywodzi się z Andów. W 1760 roku została opisana przez jednego z hiszpańskich botaników, który określił jej owoce jako 'nektar bogów, najsmaczniejsze owoce jakie kiedykolwiek kosztował'. Delikatny miąższ o smaku słodko kwaśnym i silnym zapachu pomarańczy. Dodatkowym atutem rośliny są bardzo ciekawe liście (jak na zdjęciach w opisie). W naszych warunkach klimatycznych może być uprawiana w warunkach domowych doskonale sprawdza się jako roślina doniczkowa), szklarniach lub w okresie letnim na zewnątrz.
5 nasion
|
|
|
|
UPRAWA Nasiona należy umieścić na powierzchni podłoża, przycisnąć mocno a następnie przysypać cienka warstwą ziemi. Należy zapewnić temperaturę około 25-27°C oraz stała wilgotność. Siewki można rozsadzać dopiero, gdy osiągną około 15cm wysokości. Roślina ciepłolubna. Stanowisko słoneczne. Podlewanie obfite.
|