Przedmiotem aukcji są dwie książki:
Nalewki i likiery + Nalewki wódki, miody, krupniki, likiery i piwa
Tytuł |
Nalewki i likiery |
Autor |
Danuta Bartosz-Czuba |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
200 |
Wymiary |
140 x 210 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-99020-8 |
Spis treści:
ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK
Trochę historii, czyli jak to się zaczęło 9
Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy 11
Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej
Kolejności 15
Na początek nalewki owocowe 15
Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach 17
Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach
i przyprawach 19
Krok po kroku do sukcesu 27
Sprzęt 27
Wybieramy przepis 28
Maceracja 29
Komponowanie nalewki 30
Klarowanie i dojrzewanie 31
Miary, wagi, przeliczniki 32
Obliczanie mocy nalewki 35
Obliczanie słodkości nalewki 36
Obliczanie mocy alkoholu 37
PRZEPISY
Nalewki na owocach świeżych i suszonych 39
Nalewki na kwiatach, liściach i pędach 123
Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe 145
Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne 179
Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek 189
Larendogra 197
SPIS NALEWEK 198
Tytuł |
Nalewki wódki, miody, krupniki, likiery i piwa |
Autor |
Łukasz Fiedoruk |
Wydawca |
Debit |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
256 |
Wymiary |
145 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]-7688-1 |
Częstowanie członków rodziny lub przyjaciół alkoholem własnej roboty – bezcenne. Ich wytwarzanie wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, będące typowo polskim trunkiem, babcine nalewki, wódki i bimbry oraz bursztynowe krupniki, słodkie likiery i kremy oraz złociste piwa.
Książka przeprowadzi Czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu – od doboru odpowiednich składników przez przyrządzenie po przechowywanie trunków tak, by samodzielnie przygotowane napoje cieszyły oczy i podniebienia.