NASIONA NA KIEŁKI
BROKUŁ
KIEŁKI TO ZDROWIE
8 G NASION za jedyne 2,39 zł !!!!
Najwyższej jakości nasiona - z atestem jakości, po wielokrotnych badaniach parametrów siewnych w laboratorium zakładowym i Stacji Oceny Nasion
W 100g kiełków brokuła znajduje się ok. 80 mg witaminy C, 6,6 mg witaminy PP, 90 - 100 mg wapnia, 60 - 70 mg magnezu i 170 - 200 mg potasu, a także śladowe ilości sodu.
Kiełki brokuła zawierają duże ilości sulforafanu, który niszczy lub hamuje namnażanie komórek rakowych oraz koenzym Q10.
Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:
Nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia woda (można zostawić na noc).
Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.
Przepis kulinarny Omlet ze świeżymi kiełkami
Składniki:
200g kiełków brokułu,
3 jajka,
10g śmietany,
10g masła,
10g oliwy z oliwek,
kilka pomidorków koktajlowych.
Wykonanie:
Na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek usmażyć kiełki brokułu około 2 minuty.
Rozmieszane jaja z mąką i śmietaną doprawić solą i pieprzem.
Wylać na smażące się kiełki, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika - temperatury 180 stopni C, na około 5 minut.
Wyłożyć na talerz, udekorować kiełkami i pomidorkami.
Do nasion dołączane są informacje na temat wysiewu.
Nasze nasiona pochodzą z renomowanej firmy nasiennej i są najwyższej jakości.
Na każdym opakowaniu wybita jest data ważności
do 9.2013 roku
|