Charakterystyka:
Rodzynki to suszone winogrona bezpestkowe. Drobne SUŁTANKI o ciemnej barwie, stanowią słodki dodatek do ciast i deserów (wcześniej moczone w alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) oraz świetną przekąskę - dodatek do np. musli.
Rodzynki są bardzo słodkie ze względu na dużą koncentrację cukrów (głównie fruktozy). Zawierają dużo błonnika, żelaza, potasu, cynku oraz związki mineralne, dlatego są świetną przekąską po dużym wysiłku fizycznym, podnosząc regenerację zmęczonego organizmu.
Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, dlatego powinny je spożywać kobiety po menopauzie. Duża zawartość błonnika pomaga zaś przy zaparciach, dlatego osoby mające problemy trawienne, powinny wprowadzić je do swojej diety. Magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynek wchodzą też witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Składniki zawarte w rodzynkach poprawiają również pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
W naszej ofercie znajdziesz także rodzynki irańskie.
Zastosowanie:
Wspaniały dodatek do:
- ciast (najlepiej je wcześniej namoczyć, a dzięki temu, że są małe nie wypadają z ciasta podczas krojenia i nie opadają na dno podczas pieczenia),
- deserów,
- herbat,
- musli, jogurtów, owsianki,
- galaretki, lodów,
- dań mięsnych, pasztetów,
- surówek i sałatek owocowych (do podkreślenia zawartych w niej składników)
- jako smaczna i pożywna przekąska
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.