SUPER ZESTAW
Najlepsze ciasta świata
Autor/tłumacz: Tamara Milstein, tłum.: Irmina Lubowiecka Rok wydania: 2009 Wydawnictwo: RM ISBN[zasłonięte]978-8343-776-1, ston: 96, format 222x238, oprawa miękka
: Kawałek ciasta zdecydowanie poprawia humor. Niezależnie od tego, w jakiej części świata przebywasz, zawsze możesz liczyć na deser w postaci ciasta lub tortu. W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Starannie dobrane składniki, dostępne w naszych sklepach, łączą w sobie niezwykłe smaki i aromaty.Sycylijski jabłecznik lub syryjskie ciasto orzechowe możesz podać do popołudniowej herbaty. Po pikantnym obiedzie warto zjeść hinduski bananowiec jogurtowy lub przepyszne ciasteczka pomarańczowe z kardamonem. Chińskie ciasto z syropem imbirowym będzie doskonałym zakończeniem posiłku w stylu azjatyckim. Możesz także rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem meksykańskiego ciasta czekoladowego. W książce podano także przepisy na ciasta na ostro. Desery te są często serwowane na przyjęciach ze szwedzkim stołem lub piknikach.
Najlepsze serniki świata
Autor/tłumacz: tłum.: Irmina Lubowiecka Rok wydania: 2009 Wydawnictwo: RM ISBN[zasłonięte]978-8343-770-9, stron: 96, format 222x238 mm, oprawa miękka
Serniki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków znanych na całym świecie.W książce tej zebraliśmy przepisy na serniki z krajów europejskich, Ameryki, regionów tropikalnych i państw azjatyckich. Znajdziesz wśród nich przepisy na dobrze znane serniki, ale i też na te wymyślne, urzekające bogactwem smaków. Niektóre z nich będą doskonałe na letnie przyjęcia w ogrodzie, np. sernik miętowy na zimno, z owocami leśnymi lub malinami. Inne, jak na przykład czekoladowo-pomarańczowy lub z likierem amaretto z przyjemnością zjesz do kawy. Jeden kawałek egzotycznego sernika z dodatkiem dyni, fig, owoców passiflory i liczi to zdecydowanie za mało! Na pewno sięgniesz po dokładkę. Mile zaskoczysz gości, podając po obiedzie orientalny sernik z kardamonem i limonką, włoski lub z gujawą i truskawkami.Składniki niezbędne do zrobienia tych smakołyków dostępne są w naszych sklepach. Przepisy zawarte w książce nie są skomplikowane, co sprawia, że osoby niezbyt doświadczone w pieczeniu będą mogły bez trudu przygotować te rarytasy.