Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NAJLEPSZA GRECKA CHAŁWA CZEKOLADA-MIGDAŁ 450 GR

12-05-2015, 9:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 29 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 29 zł     
Użytkownik achwastek1
numer aukcji: 5173201214
Miejscowość Wieliczka
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 5    Wyświetleń: 81   
Koniec: 12-05-2015 09:07:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Przedmiotem oferty jest:

 

Chałwa czekoladowo-migdałowa 450 gr

NAJBARDZIEJ CENIONA FIRMA PRODUKUJĄCA TRADYCYJĄ GRECKĄ CHAŁWE.

 

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa migdałowa,

 

krucha i wyśmienita w smaku.Produkt naturalny bez konserwantów.

W ładnym opakowaniu , idealna na prezent.

 

 

 

DOSTAWA W CIĄGU 24 GODZIN !!!
BEZ WZGLĘDU NA ILOŚĆ ZAKUPIONYCH PRODUKTÓW,
                                                ZA PRZESYŁKĘ KLIENT PŁACI TYLKO RAZ.

 

 

Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, mozemy wybierac z pośród roznych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada , zurawina, biszkopty ,..

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa,

znanego greckiego : endokrynologa-diabetologa-dietetyka. Wykazuje iz ma znaczace zalety zdrowotne np. dziala przeciw nadcisnieniu i pomaga w prawidlowym funkcjonpowaniu ukladu odporosciowego.

W naszej codziennej diecie ,chałwe mozemy połączyc z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi czesci zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

DLA SERCA I UMYSŁU:

 

Sezam zawiera witaminy B , fosfor , wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniaja się do lepszego funkcjonowania serca .

Dzieki zawartości żelaza (przeciwdziala anemii) , wapna i innych metali szlachetnych , minerałów,

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii , wzmacnia kosci.

Chalwa to także źródło błonnika , który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.

Sezam zawiera naturalne antyoksydanty , witamine E , selen , które pomagaja zwalczac wolne rodniki, które przyspieszaja starzenie się skory.

 

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:

     Zwalcza Cholesterol
     Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
     Zapobieganie zaćmy
     Pomoc w leczeniu cukrzycy
     Walka z Nadciśnieniem tętniczym
     Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
     Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

 

Wartośc odzywcza : w 100 gr

Energia 548cal/2284kj

2. Proteiny 12,2 

 3. Weglowodany 48,5gr

4.Cukier 36,40 gr

5. Błonnik 5,0gr

6. Tłuszcze 32,8gr :

-nasycyone 3,2 gr

7.Cholesterol 0,001gr

8. Sodu (NA) 0,02gr

9. Żelazo 3,6mg

10. Wapń 103,5 mg

11.Magnez 2131mg.

 

Składniki : Sezam , cukier , syrop glukozowy, vanillia.

W zależnosci od samków dodatki : migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt

 

Tradycyjny sposob przygotowania chałwy jest dość trudny:

1.Plukanie sezamu odbuwa się za pomoca soli fizjologicznej dzieki której ziarna sezamu pozbywaja się wszelkich ciał obcych , następnie zbierany jest do specjalnych koszy.

Pózniej dodatkowo 2-3 plukany aby pozbyc się zasolenia .

Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjane „skrzydała” poruszaja sezamem aby się nie spalil .

Z opieczonego sezamu za pomca kamieni młynskich przygotowuje się Tahini (sezam),

który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.

Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wczesniej przygotowany sezam „tahini”.

Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna , siegajace ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.

Ugniatanie jest szczegolnie trudne , poniweaż temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni , bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwoscią , aby osiągnąc jak najlepsze rezultaty w jakosci chałwy.

Ugniatanie chałwy trwa okolo 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.