Charakterystyka:
Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Gorczyca jest właściwie bez zapachu, na początku smak słodkawo-mdły później się zaostrza, lekko palący, zbliżony do smaku chrzanu. Wykorzystywana również w medycynie ludowej, do mieszanek ziołowych.
Oferujemy gorczycę w postaci mielonej oraz całej, gorczycę białą i czarną. Gorczyca nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Działanie: Przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie. Wodny wyciąg z nasion stosuje się wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów. Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe.
Zastosowanie:
Do maseł ziołowych, musztardy, surówek, wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, marynat, kwaszonych ogórków, kiszonej kapusty, majonezów i warzyw z octem. Jest podstawową rośliną, wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, używaną do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Jest bardzo często stosowanym dodatkiem do wszelkich marynat, tłustych mięs oraz wędlin, potraw z jaj, sera i do różnych sosów.
Skład:
Gorczyca biała mielona.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.