Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, mozemy wybierac z pośród roznych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada , zurawina, biszkopty ,..
Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa,
znanego greckiego : endokrynologa-diabetologa-dietetyka. Wykazuje iz ma znaczace zalety zdrowotne np. dziala przeciw nadcisnieniu i pomaga w prawidlowym funkcjonpowaniu ukladu odporosciowego.
W naszej codziennej diecie ,chałwe mozemy połączyc z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.
Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi czesci zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.
DLA SERCA I UMYSŁU:
Sezam zawiera witaminy B , fosfor , wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniaja się do lepszego funkcjonowania serca .
Dzieki zawartości żelaza (przeciwdziala anemii) , wapna i innych metali szlachetnych , minerałów,
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii , wzmacnia kosci.
Chalwa to także źródło błonnika , który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.
Sezam zawiera naturalne antyoksydanty , witamine E , selen , które pomagaja zwalczac wolne rodniki, które przyspieszaja starzenie się skory.
Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:
Zwalcza Cholesterol
Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Zapobieganie zaćmy
Pomoc w leczeniu cukrzycy
Walka z Nadciśnieniem tętniczym
Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby
Wartośc odzywcza : w 100 gr
Energia 548cal/2284kj
2. Proteiny 12,2
3. Weglowodany 48,5gr
4.Cukier 36,40 gr
5. Błonnik 5,0gr
6. Tłuszcze 32,8gr :
-nasycyone 3,2 gr
7.Cholesterol 0,001gr
8. Sodu (NA) 0,02gr
9. Żelazo 3,6mg
10. Wapń 103,5 mg
11.Magnez 2131mg.
Składniki : Sezam , cukier , syrop glukozowy, vanillia.
W zależnosci od samków dodatki : migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt
Tradycyjny sposob przygotowania chałwy jest dość trudny:
1.Plukanie sezamu odbuwa się za pomoca soli fizjologicznej dzieki której ziarna sezamu pozbywaja się wszelkich ciał obcych , następnie zbierany jest do specjalnych koszy.
Pózniej dodatkowo 2-3 plukany aby pozbyc się zasolenia .
Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjane „skrzydała” poruszaja sezamem aby się nie spalil .
Z opieczonego sezamu za pomca kamieni młynskich przygotowuje się Tahini (sezam),
który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.
Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wczesniej przygotowany sezam „tahini”.
Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna , siegajace ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.
Ugniatanie jest szczegolnie trudne , poniweaż temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni , bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwoscią , aby osiągnąc jak najlepsze rezultaty w jakosci chałwy.
Ugniatanie chałwy trwa okolo 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.