Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Najlepsza świeża Oliwa z Krety 5L 0,2-0,3%kw

07-11-2014, 0:40
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 120 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 120 zł     
Użytkownik adagal-allegro
numer aukcji: 4731096803
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 2    Zostało sztuk: 23    Licytowało: 2    Wyświetleń: 38   
Koniec: 07-11-2014 00:42:19
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Below Zeus' antre,
at the olive grove high,
here they are the immortality,
sprouts by the ages of the myth,
that held the generations of men,
with that oliveoil of the hyms,
with that gold of the sun.

Kontakt
OFICJALNY PRZEDSTAWICIEL NA POLSKĘ

ADAGAL
ul. Zaciszańska 16/4
03-284 Warszawa

telefon +48 [zasłonięte]109461
e-mail adagal-[zasłonięte]@adagal.pl
www http://www.adagal.pl

Formy płatności
  • Przelew, przedpłata na konto
  • Pobranie, płatność przy odbiorze
Numer konta bankowego:
84 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 507007
Jeżeli płacisz poza allegro, nie zapomnij podać w tytule przelewu numeru aukcji oraz nazwy użytkownika.

Dostawa
  • Poczta Polska
  • UPS Polska

Dokumenty
  • Wystawiamy paragony
  • Wystawiamy faktury VAT



Oliwa KURTES Extra Virgin
5l
Wspaniała Świeża Oliwa z oliwek
Najlepsza z najlepszych

Oliwa „KURTES Extra Virgin” pochodzi z samego serca Krety, z gajów oliwnych uprawianych od wieków u podnóża gór Psilontis. Ukształtowanie terenu, górski klimat, miejscowa flora i gleba tworzą wyjątkowe warunki do uprawy oliwek, dzięki którym mają one, a tym samym oliwa, niezwykły smak, i aromat oraz właściwości zdrowotne, tak cenione nie tylko przez smakoszy.

Oliwa „KURTES Extra Virgin”, czyli oliwa najwyżej jakości z oliwek, otrzymywana tylko z pierwszego tłoczenia na zimno, przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych. Uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową ekologiczną tradycją. Ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach.

Klimat KURTES nadaje oliwkom a tym samym oliwie:

  • doskonały aromat i smak
  • najwyższej jakości tłuszcz, który może być wykorzystany na zimno jak i na gorąco
  • niepowtarzalny kolor, który zawdzięcza oliwkom
  • drogocenne właściwości zdrowotne
  • w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków
  • idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych

Oliwa KURTES Extra Virgin:

  • bogata w antyutleniacze i witaminy
  • reguluje przemianę materii
  • działa antybakteryjnie
  • wspomaga wchłanianie wapna i mineralizację kości
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wpływa ochronnie na naskórek
  • opóźnia procesy starzenia
  • najniższa kwasowość, poniżej 0,3%
  • zbiory oliwek z roku 2014
  • data przydatności 2015-07
  • tłoczona i rozlewana na Krecie
  • bezpośrednio od producenta
  • produkt wysokiej klasy w niskiej cenie
  • znana i popularna na zachodzie Europy marka

Wartość odżywcza
wartości podane dla wagi 100gr produktu
Wartość energetyczna
3700 kJ / 896 kcal
Białka
0 gr
Węglowodany
0 gr
Kwasy tłuszczowe 100 gr
Nasycone
15 gr
Jednonienasycone
78 gr
Wielonienasycone
7 gr
Cholesterol
0 gr
Błonnik
0 gr
Sód
0 gr


Nazwa KURTES pochodzi od nazwy starej wsi położonej w sąsiedztwie Zaros, gdzie powstaje nasza wspaniała oliwa. Wieś ta leży na zboczu dość stromej i surowej skały. Jak wiele miejscowości na tej górzystej wyspie, osada miała części: Górną, Środkową i Dolną. Górne KURTES w czasie okupacji tureckiej zamieszkiwała głównie ludność narodowości tureckiej, natomiast niżej mieszkali chrześcijanie. Do czasów obecnych ocalało Górne i Dolne KURTES, chociaż są to w dużej części ruiny, natomiast w tej środkowej części pozostał tylko kościół.

KURTES znane było z produkcji żywności oraz garncarstwa. Do dzisiaj w okolicy uprawia się najlepsze na wyspie oliwki oraz winogrona, z których pędzi się raki i wino oraz takie, które suszy na rodzynki.

Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ok. 80% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin – żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie – 26L rocznie na osobę.



Najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki – bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
Duże oliwki spotykane w Hiszpanii czy we Włoszech powodują wyższą kwasowość oliwy, a co za tym idzie obniżają jej jakość.