Below Zeus' antre, at the olive grove high, here they are the immortality, sprouts by the ages of the myth, that held the generations of men, with that oliveoil of the hyms, with that gold of the sun. |
Kontakt |
OFICJALNY PRZEDSTAWICIEL NA POLSKĘ |
ADAGAL ul. Zaciszańska 16/4 03-284 Warszawa
|
|
Formy płatności |
- Przelew, przedpłata na konto
- Pobranie, płatność przy odbiorze
Numer konta bankowego: |
84 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 507007 |
Jeżeli płacisz poza allegro, nie zapomnij podać w tytule przelewu numeru aukcji oraz nazwy użytkownika. |
|
|
Dokumenty |
- Wystawiamy paragony
- Wystawiamy faktury VAT
|
|
|
Oliwa KURTES Extra Virgin 3l |
Oliwa „KURTES Extra Virgin” pochodzi z samego serca Krety, z gajów oliwnych uprawianych od wieków u podnóża gór Psilontis. Ukształtowanie terenu, górski klimat, miejscowa flora i gleba tworzą wyjątkowe warunki do uprawy oliwek, dzięki którym mają one, a tym samym oliwa, niezwykły smak, i aromat oraz właściwości zdrowotne, tak cenione nie tylko przez smakoszy.
Oliwa „KURTES Extra Virgin”, czyli oliwa najwyżej jakości z oliwek, otrzymywana tylko z pierwszego tłoczenia na zimno, przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych. Uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową ekologiczną tradycją. Ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach.
Klimat KURTES nadaje oliwkom a tym samym oliwie:
- doskonały aromat i smak
- najwyższej jakości tłuszcz, który może być wykorzystany na zimno jak i na gorąco
- niepowtarzalny kolor, który zawdzięcza oliwkom
- drogocenne właściwości zdrowotne
- w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków
- idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych
Oliwa KURTES Extra Virgin:
- bogata w antyutleniacze i witaminy
- reguluje przemianę materii
- działa antybakteryjnie
- wspomaga wchłanianie wapna i mineralizację kości
- wzmacnia system odpornościowy
- wpływa ochronnie na naskórek
- opóźnia procesy starzenia
- najniższa kwasowość, poniżej 0,3%
- zbiory oliwek z roku 2014
- data przydatności 2015-09
- tłoczona i rozlewana na Krecie
- bezpośrednio od producenta
- produkt wysokiej klasy w niskiej cenie
- znana i popularna na zachodzie Europy marka
Wartość odżywcza |
wartości podane dla wagi 100gr produktu
|
Wartość energetyczna |
3700 kJ / 896 kcal
|
Białka |
0 gr
|
Węglowodany |
0 gr
|
Kwasy tłuszczowe |
100 gr |
Nasycone |
15 gr
|
Jednonienasycone |
78 gr
|
Wielonienasycone |
7 gr
|
Cholesterol |
0 gr
|
Błonnik |
0 gr
|
Sód |
0 gr
|
|
|
Nazwa KURTES pochodzi od nazwy starej wsi położonej w sąsiedztwie Zaros, gdzie powstaje nasza wspaniała oliwa. Wieś ta leży na zboczu dość stromej i surowej skały. Jak wiele miejscowości na tej górzystej wyspie, osada miała części: Górną, Środkową i Dolną. Górne KURTES w czasie okupacji tureckiej zamieszkiwała głównie ludność narodowości tureckiej, natomiast niżej mieszkali chrześcijanie. Do czasów obecnych ocalało Górne i Dolne KURTES, chociaż są to w dużej części ruiny, natomiast w tej środkowej części pozostał tylko kościół.
KURTES znane było z produkcji żywności oraz garncarstwa. Do dzisiaj w okolicy uprawia się najlepsze na wyspie oliwki oraz winogrona, z których pędzi się raki i wino oraz takie, które suszy na rodzynki.
Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ok. 80% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin – żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie – 26L rocznie na osobę.
Najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki – bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia. Duże oliwki spotykane w Hiszpanii czy we Włoszech powodują wyższą kwasowość oliwy, a co za tym idzie obniżają jej jakość.
|