Najcenniejsze olejki eteryczne. Część 2
Anna Lis
rok wydania: 2013
stron: 304
format: B5
oprawa: miękka
wydawnictwo: Politechnika Łódzka
Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany.
Olejki eteryczne wyróżnia intensywny zapach. Wykazują też wielokierunkową aktywność biologiczną. Dlatego znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych.
Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejkodajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych. Tylko kilkadziesiąt z nich ma znaczenie użytkowe.
W monografii opisano w obszerny sposób najważniejsze olejki eteryczne. Podano charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków, ich parametry fizykochemiczne i szczegółowy skład chemiczny z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Ponadto opisano właściwości zapachowe i terapeutyczne olejków oraz ich wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym.
Książka jest przeznaczona jest dla studentów wydziałów przyrodniczych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem zainteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią.
Powstała na podstawie cyklu artykułów publikowanych w kwartalniku "Aromaterapia".
SPIS TREŚCI:
1. Olejek anyżowy 5
1.1. Olejek anyżu gwiazdkowatego (badianowy) 10
1.2. Olejek anyżu japońskiego 13
2. Olejek arcydzięglowy 15
2.1. Olejek arcydzięglowy z korzeni 17
2.2. Olejek arcydzięglowy z owoców 21
3. Olejek cedrowy 25
3.1. Libański olejek cedrowy 25
3.2. Atlaski olejek cedrowy 28
3.3. Himalajski olejek cedrowy 33
3.4. Wirginijski olejek cedrowy 34
3.5. Teksański olejek cedrowy 38
3.6. Chiński olejek cedrowy 38
4. Olejek cyprysowy 43
5. Olejek drzewa herbacianego 50
6. Olejek fiołkowy 61
7. Olejek galbanowy 69
8. Olejek gardeniowy 75
9. Olejek hiacyntowy 81
10. Olejek irysowy 89
11. Olejek jaśminowy 98
11.1. Olejek Jasminum sambac 107
12. Olejek kajeputowy 111
13. Olejek kanuka 117
14. Olejek kminkowy 122
15. Olejek kolendrowy 131
15.1. Olejek kolendrowy z ziela 137
16. Olejek labdanowy 142
16.1. Olejek, konkret i absolut cistusowy 142
16.2. Żywica, olejek i rezinoid labdanowy 146
17. Olejek laurowy 151
18. Olejek magnoliowy 161
18.1. Olejek michelii malajskiej 161
18.2. Olejek michelii białej 166
19. Olejek manuka 170
20. Olejek miętowy (typ karwonowy) 177
20.1. Olejek mięty zielonej 177
20.2. Olejek mięty szkockiej 184
20.3. Olejek mięty kędzierzawej 186
21. Olejek mirrowy 188
22. Olejek mirtowy 196
23. Olejek muszkatołowy 205
23.1. Olejek muszkatołowy z gałki 207
23.2. Olejek muszkatołowy z osnówki 212
23.3. Olejek muszkatołowy z liści i kwiatów 213
24. Olejek narcyzowy 217
24.1. Absolut żonkilowy 225
25. Olejek niauli 227
26. Olejek olibanowy 233
27. Olejek palmarozowy 242
27.1. Olejek imbigrasowy 245
28. Olejek pieprzowy 248
28.1. Oleożywica pieprzu czarnego 256
28.2. Olejek pieprzu białego 257
28.3. Olejek pieprzu zielonego 259
28.4. Olejek pieprzowy z liści 259
29. Olejek pimentowy 262
29.1. Olejek pimentowy z owoców 262
29.2. Olejek pimentowy z liści 266
30. Olejek tuberozowy 269
31. Olejek tymiankowy 275
31.1. Olejek tymianku dzikiego 285
32. Olejek wetiwerowy 288
Indeks polski roślin olejkodajnych, część II 296
Indeks łaciński roślin olejkodajnych, część II 298
Skorowidz wzorów chemicznych składników olejków, część II 300
Wykaz oryginalnych artykułów w kwartalniku "Aromaterapia" 304