Nagietek jest też bardzo mocnym ziołem, pięknie wyglądającym na rabacie ziołowej wśród innych ziół, do tego cały wraz z liści ma piękny, mocny zapach. Kto raz powąchał nie zapomni..
Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.) należy do ziół o nadzwyczajnej mocy.
W tym żółtopomarańczowym kwiatku o lepkich i lekko owłosionych listkach tkwi tak potężna siła lecznicza, że należy mu się czołowe miejsce w terapii naturalistycznej. Zastosowanie ma nieomal uniwersalne. Przede wszystkim należy podkreślić tu fakt, potwierdzony badaniami, że nagietek posiada w sobie cenne właściwości hamujące wzrost nowotworów przez zdolność wiązania toksycznych związków przemiany materii, czym przyczynia się do wzmacniania sił obronnych ustroju, potrzebnych do zwalczania tej groźnej choroby.
Bakteriobójcze, antybiotyczne działanie nagietka potwierdziło się w walce z gronkowcem złocistym (Staphylococus aureus), paciorkowcami, paratyfusem i grzybicą.
Skład i działanie :
Nagietek lekarski (Calendula officinalis) zawiera znaczne ilości saponin triterpenowych, karotenoidów i flawonoidów, a także związki śluzowe, związki goryczowe, kwasy organiczne, fitosterole, magnez, mangan i witaminę C.
O leczniczych właściwościach nagietka w głównej mierze decydują saponiny, flawonoidy i karotenoidy. Saponiny triterpenowe mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i przeciwzapalne, a także pobudzają wydzielanie śluzu i działają wykrztuśnie.
Flawonoidy zawarte w nagietku (kwercetyna i izoramnetyna) działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowe i antyoksydacyjne. Z kolei karotenoidy, w tym likopen, należą do silnych przeciwutleniaczy.
Nagietek ceniony jest w lecznictwie i kosmetyce przede wszystkim ze względu na działanie:
- Przeciwzapalne
- Przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe
- Rozkurczowe
- Żółciopędne
- Regenerujące i nawilżające (na skórę)
Nagietkiem możemy nim zabarwić ciasto, (należy wtedy zebrane płatki ugotować w mleku ponieważ zawarty w nim barwnik dobrze rozpuszcza się w tłuszczach),
lub mieć zapas ususzonych i roztartych płatków nagietków, które można dosypać do ciast.
Nagietek można dodawać do lodów, napojów, sera i masła jako barwnik.
Nadaje on kolorystykę zupom i potrawom z ryżu (np. zamiast kurkumy),
przyprawiano też nim sałatki.
1szt to 5sadzonek
(młode sadzonki )
ZALECAM WYSYŁKĘ KURIEREM
NA INNYCH AUKCJACH INNE NASIONA I ROŚLINY ZAPRASZAM!!!!!!!!!!