|
Bhut Jolokia (Capsicum Chinense)
Bhut Jolokia (znana również jako Naga Jolokia, Ghost Pepper) jest starą odmianą pochodzącą z prowincji Assam w Indiach, stała się popularna na zachodzie dopiero w 2000 roku. Nazwa Bhut wg. Bhotiów, oznacza duch, prawdopodobnie ze względu na zakradającą się stopniowo wyłaniającą po spożyciu ostrość. W 2006 roku została wpisana do rekordów Guinnessa jako najostrzejsza papryka świata aż do roku 2011. Badania DNA wykazały że jest to naturalnie powstała krzyżówka c. chinense i c. frutescens. W północnych Indiach trzy letnie rośliny osiągają wysokość około 4 metrów, u nas osiąga 120cm. Jako roślina pokojowa jest łatwa w uprawie, ma wysoką odporność na szkodniki i dobrze znosi przesuszenie. Może być uprawiana w gruncie, ale nie jest to polecane, ze względu na trwający do 160 dni (od wykiełkowania) czas oczekiwania na zbiory.
W kuchni północno Indiach, zwłaszcza w Nagaland, owoce "Bhut Jolokia" są cenione nie tylko za ich ostrość, ale również ze względu na ich smak. Owoce są zbierane zielone lub dojrzałe, i używane surowe lub gotowane w połączeniu z warzywami. Pojedynczy owoc wrzucony do potrawy wystarczy, aby nadać smaku i pikantności na 10 porcji posiłku.
Zastosowanie medyczne "Bhut Jolokia" jest również używana w medycynie tradycyjnej w północno-wschodnich Indiach. Powinny one być stosowane w małych dawkach, na astmę i problemy przewodu pokarmowego, w stomatologii i na bóle mięśni. Pasta z młodych liści rośliny jest stosowana na poparzenia. Dla niektórych aplikacji można znaleźć badania naukowe, których działanie zostało potwierdzone w podobnych zastosowaniach.
Został określony w Indiach jako alternatywa dla trujących i niebezpiecznych środków bojowych. w 2009 ogłoszono zamiar wykorzystania produktu otrzymanego z owoców w formie granatów ręcznych.
Owoce:
-wielkość: 5cm - 8cm
-kształt: nieregularny wydłużony
-dojrzałe po ok. 160 dniach
-kolor: czerwony
-Ostrość (Scoville): 1.001.304
Wszystkie chili pozytywnie oddziałują na układ trawienny wzmacniając apetyt, przyspieszając trawienie, lecząc wrzody żołądka, zbyt duża ilość powoduje zgagę i działa przeczyszczająco. Chili zwiększa temperaturę ciała, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, pobudzające, pomaga schudnąć, zwalcza przeziębienie, gorączkę, infekcje, bóle głowy, cofa nowotwory i zapobiega ich powstawaniu, jest afrodyzjakiem. Chili jest również mukolitykiem, co oznacza, że może pomóc osobom z przewlekłym zapaleniem ucha czy oskrzeli, rozdemą, astmą, daje ulgę i pomaga łatwiej oddychać, działa wykrztuśnie, oczyszcza zatoki.
Ostry smak owoce zawdzięczają alkaloidowi kapsaicynie, która działa również niezwykle pobudzająco.
Historia Chili Chili rozprzestrzeniał się od czasów Kolumba przez Hiszpanów i Portugalczyków w dążeniu do stworzenia globalnego imperium i nadal są uprawiane na ich dawnych koloniach w Azji i Afryce.
Cena przedmiotu dotyczy 5 nasion oryginalnej odmiany Bhut Jolokia. Instrukcja dołączana jest do każdych nasion.
2,5 zł list nierejestrowany (bez możliwości reklamacji, na odpowiedzialność kupującego) 5,5 zł list polecony priorytetowy
NIE DOPŁACASZ ZA KOLEJNE PRZEDMIOTY KUPIONE NA JAKIEJKOLWIEK Z MOICH AUKCJI !!!żadnych ukrytych manipulacji kosztami wysyłki!!! |
|
|