Tytuł
Nadciśnienie tętnicze
Autor
Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
Opis
Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN 978-83-[zasłonięte]-3332 -2
Warszawa 2006, wyd. 1, format 145 x 205, objętość 148 str., oprawa miękka
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika Czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie
Nadciśnienie tętnicze – co to jest i jak się je rozpoznaje?
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce
Czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
Objawy kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia tętniczego
Podstawowe zasady profilaktyki nadciśnienia tętniczego
Dlaczego należy leczyć nadciśnienie tętnicze?
Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
Podstawy leczenia farmakologicznego
Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!