Naczynie do kiełkowania
Naczynie do kiełkowania nawet na 3 rodzaje kiełków. Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjatkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących ziarnach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w cięgu kilku dni. Tak wychodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlacha, kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przyrządzać z nich różne rodzaje past, dodawać do zup, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do nalesników i pierogów. Do ciepłych potraw nalezy je dodać pod koniec.
Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
Zbiornik wody - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Do naczynia dołączona szczegółowa instrukcja ubsługi. |