Oregano - lebiodka pospolita
(Origanum vulgare)
3,49 zł - 1 sadzonka
Będzie kwitła w tym roku
OPIS ROŚLINY
Oregano jest rośliną wieloletnią – byliną o wysokości 40-50cm. Ma rozgałęzione łodygi i liście pokryte włoskami. Kwiaty ma fioletowo-różowe. Zioło to kwitnie od lipca do końca września. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego (stosowane w kuchni włoskiej i greckiej). Charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem przypominającym tymianek oraz korzennym, lekko gorzkawym smakiem.
Roślina jest w pełni mrozoodporna.
UPRAWA
Oregano wymaga ciepłego, osłoniętego miejsca w pełnym słońcu.
Gleba żyzna, przepuszczalna.
Należy regularnie pielić, ponieważ rośliny wolno rosną.
W celu wykształcenia większej ilości liści można oberwać kwiaty.
ZASTOSOWANIE
Oprócz walorów dekoracyjnych w ogrodzie oregano jest znaną i cenioną od wieków rośliną przyprawową, leczniczą i miododajną. Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
Jest rośliną z rodziny mięt, spokrewnioną także z majerankiem. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), sałatek np. pomidorowej lub greckiej, do serów, ryb i krabów. Dodaje się je do potraw mięsnych (pieczonych i duszonych), do leczo, sosów np. pomidorowego do pizzy i spaghetti, do cukinii oraz do zawiesistych zup. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich.
Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Przyprawą są świeże lub wysuszone liście i kwiatostany rośliny. Zrywać należy małe gałązki świeżych liści, w razie potrzeby przez cały czas wzrostu rośliny. Liście i łodygi zbierać na suszenie, kiedy kwiaty oregano są w rozkwicie, ponieważ smak zioła jest najbardziej aromatyczny w tym czasie. Ścinać łodygi na długość 2.5cm od ziemi, wiązać w pęczki i wieszać do wysuszenia w ciepłym, suchym i ocienionym miejscu. Wysuszone liście obrywać i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Suszone liście oregano mają silniejszy aromat niż świeże liście.
Oregano ma działanie : wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające.
Napar z oregano stosuje się do płukania jamy ustnej, przy chorobach trawiennych, do kąpieli wzmacniających, do regeneracji trudno gojących się ran oraz przy niedoczynności wątroby.