Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NA FRASUNEK... KULTURA PICIA PIWA W POZNANIU

16-05-2014, 21:57
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik Taddeush
numer aukcji: 4248537257
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 26-05-2014 21:53:51

Dodatkowe informacje:
Rok wydania (xxxx): 2000
Okładka: miękka
Stan: Nowy
Rodzaj: Pozostałe
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 

 

 

NA FRASUNEK...
KRONIKA MIASTA POZNANIA
2000/4

 

Poznań 2000

 

wyd. I, ss. 290

il. cz.-b., format B5

oprawa miękka lakierowana

stan bardzo dobry (nowa)

 

W dawnej Polsce pijało się kilka rodzajów trunków w ściśle określonych sytuacjach. Wódka była napojem w zasadzie męskim i była pijana w towarzystwie, po obiedzie. Panie popijały słodkie nalewki i likiery. Wino rozmaitych gatunków podawano tylko do posiłków. Piwo zaś uznawano za napój znacznie mniej szkodliwy od pozostałych trunków, ale i mniej ekskluzywny. Warzono je w każdym mieście i w niemal każdym dworze.

 

Czasy wielkiego pijaństwa to 2. połowa XVII w. i czasy saskie. W XIX w. zmieniła się moda na spożywanie wysokoprocentowych trunków, pijano więcej win i rozmaitych nalewek. Pijano inaczej niż w wiekach poprzednich, a przede wszystkim w innych naczyniach. Nie zmieniła się natomiast moda na picie piwa. Było ono nadal napojem ludzi raczej mniej zamożnych. Sposób jego picia także nie uległ zmianom, jedynie gliniane kufle zastąpione zostały kuflami szklanymi i cynowymi.

 

Ten numer „Kroniki Miasta Poznania” poświęcony jest w całości historii, tradycji i kulturze picia piwa w dawnym Poznaniu. Znajdują się tu bogato ilustrowane teksty mówiące o najstarszym cechu piwowarów, o lokalnych prawach dotyczących handlu piwem i winem, o dawnych browarach Poznania, piwiarniach, wyszynkach i destylarniach, a także o zapomnianych już prawie naczyniach do picia i przechowywania rozmaitych trunków.

 

Treść:

  • Statuty cechu piwowarów;
  • Artykuły, wedla których mają się szynkowie sprawować;
  • Alkohol jako broń taktyczna. Uwagi nad dziejami konfederacji barskiej w Poznaniu i Wielkopolsce;
  • Kubki, kufle i kieliszki, czyli co w czym dawniej pijano;
  • Kieliszki, szklanice, puchary… Rzecz o dawnych naczyniach szklanych, do wypitku służących;
  • Puchar w typie weneckim znaleziony przy Starym Rynku;
  • Antałki, beczki, szpunty, czyli„akcesoria służące do dostarczania poznańskim obywatelom przyjemności rozlicznych, acz nie zawsze chwalebnych”;
  • Browar braci Hungerów i kilka słów o browarach poznańskich w XIX wieku;
  • Cukiernia i hurtownia win Antoniego Pfitznera w 2 poł. XIX wieku;
  • Fabryka wódek Franza Kantorowicza przy Grochowych Łąkach;
  • Napoje alkoholowe w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku;
  • Walka z pijaństwem w Poznaniu w latach 1890–1914;
  • Panie Ludwiku, chodźmy na piwo!;
  • Likwonin, czyli jak nie dać się nabić w butelkę;
  • Lech i jego kompania;
  • Nowy pomysł na stary browar;
  • Najstarsze drukowane kalendarze poznańskie.

 


• • • •


Zapraszam do licytacji.

Wyprzedaję moje zbiory. Książki przeczytane, których nigdy nie przeczytam oraz wielokrotne egzemplarze. Kolekcje (pocztówki i porcelanę), których się pozbywam. Ubrania, często nowe, których nie ubiorę.
NA FRASUNEK... KULTURA PICIA PIWA W POZNANIU