Zioła Mnicha na cholesterol - ekspresowa 20TBx2g
Zioła Mnicha pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu to starannie dobrane składniki roślinne, których właściwości w naturalny sposób wpływają na stopniowe obniżanie poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Herbatki tej nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Smak ziół został złagodzony naturalnym olejkiem miętowym.
Herbata zielona (Camelia sinensis) - obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Za ten proces odpowiedzialne są polifenole, które blokują osadzanie się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych i ułatwiają jego wydalanie z organizmu. Szczególnie ważnym polifenolem mającym znaczenie antycholesterolowe jest EGCG, który jest również bardzo silnym antyoksydantem. Napar zielonej herbaty jest cennym prozdrowotnym napojem, szczególnie jeśli pije się go po obfitującym w tłuszcz posiłku.
Ziele karczocha (Cynara scolymus) wpływa normalizująco na poziom cholesterolu we krwi, a to za sprawą cynaryny związku czynnego znajdującego się w liściach karczocha. Dane naukowe wskazują, że po zażywaniu preparatów z karczochem spadło stężenie tłuszczów nasyconych we krwi, na trwałe poprawił się metabolizm tłuszczów i obniżyła się ponowna synteza cholesterolu. Oznaczenia analityczne dowiodły znacznego obniżenia cholesterolu ogólnego oraz LDL. Karczoch wykazuje też działanie przeciwutleniające.
Hibiskus (Hibiscus) - znajdujące się w nim kwasy organiczne prowadzą do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają ochronę naczyń krwionośnych przed zmianami związanymi ze starzeniem się. Hibiskus nie wpływa na obniżanie się poziomu dobrego cholesterolu HDL. Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu HDL i niski poziom cholesterolu LDL to najlepsza kombinacja wpływająca korzystnie na kondycję serca.