Nóż santoku ke 10806 CERAMICS marki KELA
Ceramics to seria wysokiej, jakości noży ceramicznych, która przebojem zdobywa uznanie klientów.
Wymiary noża:
- Długość całkowita: 25,00 cm
- Długość głowni: 12,00 cm
- Materiał: ceramika /ABS
- Kolor: czarny
Santoku to nowoczesna alternatywa dla noża szefa kuchni.
To bardzo udany mariaż kuchni japońskiej z europejską.
Służy do krojenia mięsa oraz krojenia i siekania warzyw.
Ergonomiczna rękojeść wykonana za antypoślizgowego tworzywa ABS.
Głownia noża ceramicznego wykonana jest z dwutlenku cyrkonu (ZrO2), co nadaje jej wysoką twardość ( ok.8,5 w skali Mohsa.).
W czasie procesu wytwarzania wypalana jest pod ciśnieniem w temperaturze 1400 C przez 6-12 godzin. W rezultacie mamy ostrze o wyjątkowych parametrach –ostre i twarde. Dla porównania w tej samej skali Mosha bardzo dobra stal ma współczynnik 5,5-6 jednostek, diament natomiast 10.
Tak twarde ostrze wymaga specjalnego ostrzenia –w normalnym użytkowaniu robimy to bardzo rzadko.
- Do ostrza nie przywierają krojone produkty.
- Ceramika jest chemiczne obojętna – nie wchodzi w reakcje z krojonymi produktami.
- Nie przejmuje smaku i zapachu.
- Nie wytrąca witamin i wartości odżywczych z produktów(do tej pory zalecano ręczne rozdrabnianie ziół).
- Nóż jest lekki i nierdzewny.
- Można myć w zmywarce, ale zalecamy ręczne mycie-nie powoduje tępienia ostrza mikro granulkami..
- Należy pamiętać by nożami ceramicznymi nic nie podważać-jest to materiał kruchy.
- Nóż z ceramicznym ostrzem jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które lubią czerpać radość z gotowania.
- Do ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, a nóż świetnie sobie radzi z tak trudnymi do pokrojenia produktami, jak ciepłe pieczywo, miękkie pomidory, ser feta lub awokado.
Kela dla Ciebie