Ostrza wykonane z damasceńskiej stali przez wiele stuleci były obiektem marzeń europejskich rycerzy i bliskowschodnich wojowników. Ostrością i wytrzymałością nie miały sobie równych. Krzyżowcy, którzy zetknęli się z nimi najwcześniej w końcu XI wieku, opowiadali, że muzułmańscy wojownicy potrafili jednym cięciem rozpłatać hełm i czaszkę, nie szczerbiąc przy tym szabli.
Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej. Po zgrzaniu, można powstałą sztabę złożyć na pół i znowu zgrzać, skuwając. Przez kolejne składanie i skuwanie, bardzo szybko otrzymujemy ostrze będące jednocześnie twarde i elastyczne, dodatkowo ozdobione niepowtarzalnym. przepięknym wzorem.
Nasze ręcznie kute noże myśliwskie wykonane z damasceńskiej stali (twardość 55-60 HRC) są bardzo ostre, a ich ostrze przyciąga wzrok pięknym, niepowtarzalnym wzorem, powodującym, że każdy nóż jest inny i wygląda jak dzieło sztuki.
Specyfikacja
- Myśliwski nóż ze stali damasceńskiej o długości 9 cali
- Ilość warstw stali - 224
- Rękojeść wykonana z drewna
- Skórzana pochwa
Ważne
Ponieważ nasze noże są robione ręcznie z wykorzystaniem naturalnych surowców (drewno, skóra, róg), dlatego poszczególne egzemplarze noży mogą nieznacznie różnić się między sobą. Noże otrzymujemy z kuźni wstępnie naostrzone, dopasowanie ostrza do własnych preferencji pozostawiamy użytkownkowi. |