Ostrza wykonane z damasceńskiej stali przez wiele stuleci były obiektem marzeń europejskich rycerzy i bliskowschodnich wojowników. Ostrością i wytrzymałością nie miały sobie równych. Krzyżowcy, którzy zetknęli się z nimi najwcześniej w końcu XI wieku, opowiadali, że muzułmańscy wojownicy potrafili jednym cięciem rozpłatać hełm i czaszkę, nie szczerbiąc przy tym szabli. ![](http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdjecia/001/1159_lewo.jpg) Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej. Po zgrzaniu, można powstałą sztabę złożyć na pół i znowu zgrzać, skuwając. Przez kolejne składanie i skuwanie, bardzo szybko otrzymujemy ostrze będące jednocześnie twarde i elastyczne, dodatkowo ozdobione niepowtarzalnym. przepięknym wzorem. ![](http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdjecia/001/1159_prawo.jpg) Nasze ręcznie kute noże myśliwskie wykonane z damasceńskiej stali (twardość 55-60 HRC) są bardzo ostre, a ich ostrze przyciąga wzrok pięknym, niepowtarzalnym wzorem, powodującym, że każdy nóż jest inny i wygląda jak dzieło sztuki. ![](http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdjecia/001/1159_cm.jpg) Specyfikacja - Myśliwski nóż ze stali damasceńskiej o długości 11 cali
- Ilość warstw stali - 224
- Rękojeść wykonana z rogu
- Skórzana pochwa
![](http://www.mediajet.home.pl/_sklep_zdjecia/001/1159_pochwa.jpg) Ważne Ponieważ nasze noże są robione ręcznie z wykorzystaniem naturalnych surowców (drewno, skóra, róg), dlatego poszczególne egzemplarze noży mogą nieznacznie różnić się między sobą. Noże z kuźni otrzymujemy wstępnie naostrzone, dopasowanie ostrza do indywidualnych upodobań pozostawiamy użytkownikowi. |