Szwedzki nóż wszechstronnego użycia wykonany z zimno-walcowanej stali nierdzewnej Sandvik. Teksturowana i profilowana rękojeść z tworzywa zapewnia pewny i ergonomiczny chwyt w każdej sytuacji. Jasno niebieska pochwa z tworzywa sztucznego z klipem do mocowania na pasku zapewnia pewne mocowanie noża na pasku. Wszystkie noże Mora są wyprodukowane w całości w Szwecji, co gwarantuje najwyższą jakość wykonania.
Stal - nierdzewna Rękojeść - ogumowana + tworzywo sztuczne Pochwa - tworzywo sztuczne Długość całkowita - 219 mm Długość ostrza – 100 mm Szerokość ostrza - 21 mm Grubość ostrza - 2,5 mm Hartowanie - HRC 57-58
Producent: MORA OF SWEDEN / Szwecja
Opisy stali:
Stainless (S) - stal nierdzewna Ostrze noża jest wykonane ze stali nierdzewnej Sandvik 12C27, która w czasie procesu utwardzania przy wykorzystaniu ciekłego azotu o temperaturze -80 ° osiąga twardość HRC 57-58 w skali Rockwell. Stal Sandvik 12C27 zawiera 0,6% węgla i 13,5% chromu i charakteryzuje się dużą wytrzymałością oraz odpornością na warunki zewnętrzne i rdzę. Carbon (C) - stal węglowa Ostrze noża wykonane ze stali węglowej jest zahartowane do twardości HRC 59-60, co zapewnia najlepsze właściwości tnące i ostrość w rozsądnej cenie. Ostrze ze stali węglowej po użyciu nabiera szarego koloru patyny, co nie ma najmniejszego negatywnego wpływu na wysoką jakość działania noża. Patyna powoduje, że nóż jest odporniejszy na korozję. Noże ze stali węglowej należy po użyciu umyć, wytrzeć, a następnie wysuszyć. Triflex (T) – modyfikowana stal węglowa Stal ta jest najlepiej opisywana, jako materiał pomiędzy stalą węglową a laminatem z miększą powłoką na powierzchni, która znacznie poprawia wytrzymałość. Charakteryzuje się ona twardością HRC 59-60. Stal ta nie jest tak elastyczna i podatna na zginanie jak laminat. Laminated (L) - laminat Ten gatunek stali jest unikalny i charakterystyczny dla noży pochodzących od MORA OF SWEDEN. Rdzeń ostrza jest wykonany ze stali wysoko węglowej otoczonej przez miększą warstwę ze stali stopowej. Wysoka twardość ostrza (61 HRC) jest osiągana poprzez prawidłowe hartowanie, co zapewnia, że klinga posiada wyższą trwałość i wytrzymałość, a krawędź tnąca jest maksymalnie ostra przez bardzo długi czas.
|