Wasabi Black to seria noży firmy KAI z czarną rękojeścią wykonaną z połączenia bambusa z polipropylenem. Rękojeść zaprojektowana tak, by zapewnić najwyższy poziom higieny poprzez wykorzystanie antybakteryjnych właściwości bambusa.
Ostrze wykonane z polerowanej stali kutej o twardości 58 HRC jest w całości obejmowane przez rękojeść co zapobiega gromadzeniu się brudu pomiędzy elementami noża.
Szeroki kształt noża Santoku z lekko zaokrąglonym grzbietem doskonale nadaje się do krojenia rozmaitych składników potraw, między innymi mięsa, ryb, warzyw. Ostrze dwustronnie ostrzone.
Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.
Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone ) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.
Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne.Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.
Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia( dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują )
Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.
Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!
Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!
Uwaga - dobra stal ostrzowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.
Wasabi Black
poniżej przedstawiamy pozostałe dostępne noże Kai serii Wasabi Black:
warunki użytkowania i konserwacji noży Kai
Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas.Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą . Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć je miękką szmatką. Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi .
Nie używać agresywnych środków czyszczących !!!
Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż.Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!.
Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości
Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia , ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali .
Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej ) lub nowość etui magnetyczne Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie
Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami.
do noży o wymiarach ostrza maksymalnie:
ponieważ etui jest elastyczne można je docinać (skracać nożyczkami ) tak aby dopasować do konkretnej długości ostrza
ostrzenie noży Kai
Do profesjonalnego ostrzenia noży Kai należy używać kamieni ostrzących ( np osełek ceramicznych firmy Kai) na mokro lub klasycznych ostrzałek z prętami diamentowymi lub ceramicznymi. Ostrząc na ostrzałkach nie należy używać zbyt dużej siły ponieważ może to spowodować uszkodzenie ( wyszczerbienie) noża.
Kamienia o grubej ziarnistości np 300 używać sporadycznie do intensywnego ostrzenia, natomiast kamienia o gradacji średniej ( ok 1000) i drobnej (6000) do utrzymania ostrości i wygładzania.
(pełna gama ostrzałek Kai dostępna w naszej ofercie )
lub alternatywna
Uwaga - nie używać ostrzałek szczelinowych i elektrycznych do noży Kai jednostronnie ostrzonych!!!
Noże te należy ostrzyć pod kątem 45 stopni na kamieniach ostrzących.
Noże dwustronne ostrzy się na kamieniach ostrzących pod kątem 15 stopni.
( w ofercie firmy Kai dostępny jest "trymer" utrzymujący odpowiedni kąt między ostrzem a kamieniem ostrzącym)
Nieodpowiednie ostrzenie powoduje deformacje ostrza i utratę unikalnych własności noża.
Asymetryczne ostrza : Upewnij się, że używasz kąta zalecanego przez producenta . Ostrz nóż Kai pod kątem 45 ° do osełki ( tak aby uzyskać jak największą powierzchnię ostrzenia) , naciskając w kierunku do przodu i odciążając podczas powracania. Czynność należy powtarzać proporcjonalnie na całej powierzchni ostrza. Po stronie przeciwnej należy powtórzyć proces w sposób opisany powyżej ale rzadziej - 1/10 wystarczy.
Symetryczne ostrza : powtórzyć proces jak powyżej , ale zmniejszyć kąt ok. . 15 ° .Ważne jest, aby szlifować oba boki ostrza równomiernie aby uzyskać symetryczne ostrze noża.
pozostajemy do Państwa dyspozycji,
zespół Majmasz Sp.j.
SKLEP Majmasz - nakryciastolu
94-239 Łódź, ulica Łubinowa 54
czynny:
od poniedziałku do piątku w godzinach 8-17
sobota 8-14
ZAPRASZAMY
W przypadku jakichkolwiek pytań :
Tel. 42 [zasłonięte]1083
Fax. 42 [zasłonięte]1821
Tel. kom. 600[zasłonięte]091
e-mail. [zasłonięte]@majmasz.com.pl
Na tej aukcji sprzedajemy:
KAI 6710P Wasabi Black "obierak"
link do pobrania aktualnego najnowszego katalogu produktów firmy Kai
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi unikalnymi seriami noży kuchennych Kai
oraz najwyższej jakości Japońskimi nożyczkami firmy Kai dostępnymi w naszej firmie:
poniżej galeria dostępnych modeli - przykładowe noże pokazujące charakterystyczne cechy serii:
Shun ClassicShun Composite_Shun Gold_Junior_Shun Kaji_Michelbras_Shun Premier_ShunPro_Pure-komachi 2Seki Magoroku redwood_Shihou2 _ Seki Magoroku Vintage_ Wasabi Black
poniżej galeria dostępnych w nasze firmie nożyczek, noży krążkowych i mat do cięcia firmy Kai
nożyczki serii N5000 dostępne również modele 5000P( z różowymi uchwytami i osłoną na ostrza - nowość!! ) i 5000B ( z niebieskimi uchwytami i osłona na ostrza - nowość!!)
nożyczki do kevlaru serii 7000
Seria 7000 -