Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nóż i obierak z ostrzami ceramicznymi. CZARNY!!!

26-01-2012, 13:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik www_latte_com_pl
numer aukcji: 2060124904
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 26-01-2012 08:26:36

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Serdecznie dziękujemy za okazane zainteresowanie nasza firma oraz przedmiotami, które przygotowaliśmy specjalnie dla Państwa.

Szczególnie zapraszamy do zapoznania sie z aktualną
listą przedmiotów , które sprzedajemy.

Na ewentualne pytania odpowiadamy pod telefonem 0502 [zasłonięte] 077.

Jesteśmy otwarci na Państwa sugestie i uwagi dotyczące współpracy i poziomu naszej obsługi.


 
 
KOMPLET - nóż i obierak z ostrzami ceramicznymi.HIT
 
Ceramiczny nóż i obierak do warzyw / Bucanero produkt włoski /.
Nóż ceramiczny to nóż którego głownia wykonywana jest z dwutlenku cyrkonu (ZrO2), co nadaje jej wysoką twardość. Sproszkowany dwutlenek cyrkonu jest prasowany pod bardzo wysokim ciśnieniem w prasie o kształcie głowni noża i tak przygotowany półprodukt jest spiekany izostatycznnie pod ciśnieniem (proces HIP – Hot Isostatic Pressing) w temperaturze około 1400 C przez 5–12 godzin. Po tym procesie powstaje głownia o twardości około 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość stali to 6 do 6,5 a twardość diamentu to 10. Tak twarde ostrze wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej ale w normalnym użytkowaniu należy to czynić raz na kilka lat.
Rękojeść może być wykonana z tworzywa sztucznego (poliamidu) (czasem zbrojonego włóknem szklanym), metalu np. stopów tytanu lub drewna, często szlachetnego: np. hebanu lub drewna orzechowego.
Noże ceramiczne są lekkie, nierdzewne, obojętnie chemicznie, nie przewodzą prądu elektrycznego i nie oddziałują z polem magnetycznym. Są wykorzystywane:
• jako noże kuchenne – nie zmieniają smaku i koloru potraw, np. sałaty i surowych ogórków, nadają się do krojenia mięsa bez kości i niezbyt twardych wędlin i wędzonek,
• w nurkowaniu – są lekkie i nierdzewne nawet w wodzie morskiej,
Głownie ceramiczne są również kruche – mogą się rozbić jak szkło po upadku na twarde podłoże. Z tego powodu nie nadają się do trybowania kości, i krojenie czegokolwiek zamrożonego lub mięsa z kością. Ostrzem ceramicznym nie można również nic podważać.