75mm nóż kuchenny, idealny do obróbki małych powierzchni. Krótkie i cienkie ostrze pozwala na łatwe manewrowanie a zaostrzony czubek pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku nawet po kontakcie z nożem ( w przypadku metalowego/stalowego ostrza część warzyw zmienia smak i kolor np. sałata ciemnieje).
Dlaczego ostrza ceramiczne są wyjątkowe? Od wielu pokoleń znane są różne sztuczki, jak sprawiać, aby warzywa i owoce nie zmieniały swojego naturalnego smaku ani koloru. Powszechnie wiadomo, że sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej strony a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam stalowe klingi naszych noży. Wchodząc w reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas jedzenia. To właśnie te reakcje sprawiają, że wiele produktów ciemnieje lub gorzknieje po kontakcie z naszym kuchennym przedłużeniem ręki. Doskonałą alternatywą w tego typu przypadkach są noże ceramiczne, dzięki którym możemy zapomnieć o rwaniu sałaty czy obieraniu ogórków z odpowiedniej strony, a ponadto wszystkie warzywa i owoce po pokrojeniu są pełne witamin i oryginalnego smaku.
Dzięki zastosowaniu Cyrkonu i bardzo zaawansowanemu procesowi wypalania, twardość ostrza jest zbliżona do diamentu a jego wyjątkowe właściwości tnące możemy sprawdzać na gorącym pieczywie lub pomidorkach koktajlowych, które również nie są wyzwaniem dla tego typu noży. Do ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, co sprawia, że nóż taki doskonale radzi sobie nawet z krojeniem tak niewdzięcznych produktów jak sery feta, a zachowanie go w czystości wymaga jedynie popłukania pod ciepłą wodą.
Bardzo ważnym elementem charakteryzującym ceramiczne klingi jest fakt, iż podczas używania noża zgodnie z przeznaczeniem, nie wymaga on ostrzenia przez wiele, wiele lat, co wynika to tylko i wyłącznie z twardości tego naprawdę wyjątkowego materiału, który jest dziesięciokrotnie twardszy od zwykłej stali i wystarczająco elastyczny, aby niezawodnie służyć nam przez ten cały czas.
Nóż ceramiczny pozwala cieszyć się naturalnie smacznymi i zdrowymi darami przyrody robiąc przy tym ogromne wrażenie na wszystkich osobach mogących poszczycić się przyjemnością z ich krojenia.
Firma Kyocera powstała w 1959 roku w Japonii jako Kyoto Ceramic i specjalizuje się w szlachetnej ceramice wytwarzanej z tlenku/węglika cyrkonu od początku swojego istnienia. Jest liderem w produkcji przedmiotów wykorzystujących ten zaawansowany materiał. Jednym z takich produktów są noże ceramiczne, które Kyocera produkuje od ponad 20 lat. Noże te od początku stały się przebojem będąc zdrową alternatywą dla nie do końca doskonałych stalowych odpowiedników.