Wyjątkowe połączenie składników Olej z czarnuszki z oliwy z oliwek.
60% olej z czarnuszki, 48 oliwy z oliwek, 2% wody
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa), znana jako czarny kminek egipski jest bardzo ceniona ze względu na swe zdrowotne właściwości
Olej z nasion czarnuszki był stosowany już od starożytności
W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum
Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”.
Olej z czarnuszki zaleca się w pierwszej kolejności alergikom i astmatykom. Łagodzi bóle głowy, stosuje się przy zapaleniu ucha, bezsenności, problemów sercowych, bólach stawów, grzybicy skóry, wypadaniu włosów, łuszczycy, trądziku, opryszczki, podatności na infekcje, stany wyczerpania, depresje, zaburzenia koncentracji. Działa przeciwbólowo
Olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne.
Począwszy od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku prowadzone są przy tym badania naukowe mające wyjaśnić fenomen tej rośliny pochodzącej z Azji Zachodniej, naukowcy nie mają przy tym wątpliwości co do tego, że obserwacje dokonywane przez osoby stosujące czarnuszkę w celach leczniczych są trafne.
Zalety oliwy z oliwek:
chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy, zapobiega powstaniu zmarszczek i zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem, regeneruje włosy szczególne suche i zniszczone i pomaga w calce z łupieżem.
|