Inulina jest oligosacharydem, występującym w stanie naturalnym w roślinach jako materiał zapasowy. Zawierają ją karczochy, cykoria, cebula, szparagi, czosnek, banany i jęczmień.
Jagody Goji znane są już od ponad 2000 lat w tradycji chińskiej i tybetańskiej. Ich pnącza znaleźć można w Chinach, Tybecie i Indiach. Maja łagodny słodko- kwaśny smak. Są bogatym źródłem witaminy C i beta karotenu oraz innych cennych substancji odżywczych, dlatego uznawane są za „super fruits”- czyli super owoce. Posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Orkisz znany już w starożytności- pokarm m.in. gladiatorów. Bogaty w cenne składniki odżywcze, w tym w białko i błonnik pokarmowy. Jest to odmiana pszenicy, jednak bardziej odporna na niesprzyjające warunki klimatyczne i cenniejsza pod względem zawartości składników odżywczych.
Błonnik Pokarmowy zawarty w Musli Lo błonnik pokarmowy, spożywany w ramach zbilansowanej diety, pomaga zrzucić zbędne kilogramy ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza dzięki temu uczucie głody, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40g błonnika dziennie.
Musli Lo orkiszowe z jagodami goji jest źródłem takich cennych składników odżywczych jak:
Kwas foliowy, który warunkuje prawidłowe procesy metaboliczne- przyczynia się do syntezy aminokwasów; współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek; wspiera system odpornościowy organizmu; przyczynia się do prawidłowego wzrostu matczynych tkanek w okresie ciąży oraz zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu.
Fosfor, który pomaga w zachowaniu zdrowych kości i zębów. Jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
Żelazo, które pomaga w zmniejszeniu poczucia zmęczenia; wpływa również, na prawidłowy transport tlenu w organiźmie oraz na wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny; wspiera system odpornościowy.
Miedź, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na transport żelaza w organiźmie oraz prawidłowe uwalnianie energii przez organizm. Dodatkowo miedź wpływa na nasz układ odpornościowy oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, inaczej mówiąc posiada właściwości antyoksydacyjne.
Cynk, który wpływa na prawidłowe widzenie, funkcje poznawcze oraz na prawidłową syntezę DNA; przyczynia się do zachowanie zdrowej skóry, paznokci i włosów; wpływa na prawidłowe wykorzystanie węglowodanów przez organizm, jak również makroelementów i witaminy A. Wspiera system odpornościowy. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Magnez, który pomaga w niwelowaniu zmęczenia oraz przyczynia się do prawidłowego uwalniania energii przez organizm. pomaga w syntezie białek oraz korzystnie wpływa na zachowanie równowagi elektrolitowej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowaniu systemu nerwowego i mięśni. Pomaga w zachowaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Wpływa na zachowanie zdrowych kości.