Oryginalny, leczniczy mus migdałowy 250g zalecane przez św. Hildegarde z Bingen
Migdałowa esencja smaku i zdrowia.
Migdały w naszej diecie powinny występować każdego dnia z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin. Migdały wzmacniają układ krwionośny, zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej, obniżają cholesterol a także wspomagają układ nerwowy dzięki zawartości witaminy b2. Skład 100% Migdały. Kraj pochodzenia: Niemcy
Złote reguły życia według św. Hildegardy
Hildegardowski program zdrowia opiera się na sześciu tzw. złotych regułach życia:
- Właściwie jeść i pić,
- Czerpać energię życiową z czterech żywiołów świata,
- Przestrzegać rozsądnej równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem,
- Odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania jako równoważących się sił,
- Praktykować sztukę wydalania soków powodujących choroby,
- Podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe poprzez pełnienie cnót chrześcijańskich.
Zastosowanie tych sześciu nakazów sprawia, że ciało otrzymuje to, co niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, a w przypadku choroby – do zlikwidowania fizycznych i duchowych uwarunkowań dolegliwości.
Stosowanie diety Hildegardowskiej nie wiąże się, jak to ma miejsce w wielu innych dietach, z ryzykiem niedoborów lub nadmiaru składników odżywczych i mineralnych. Kuchnia Hildegardy zapewnia optymalne zaopatrzenie organizmu we wszystkie niezbędne składniki, czerpiąc w odpowiednich proporcjach ze wszystkich kategorii produktów spożywczych:
- z orkiszu -węglowodany złożone, błonnik, białko, witaminy, sole mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe
- z owoców i warzyw – węglowodany proste i złożone, witaminy, sole mineralne, białko roślinne
- z mleka i produktów mlecznych -białko, tłuszcze, wapń
- z mięsa i produktów mięsnych – białko zwierzęce, tłuszcze
Dieta Hildegardy to dieta głównie orkiszowo – warzywno – owocowa. Święta radziła, by orkisz był podstawą każdego głównego posiłku, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Natomiast mleko i jego przetwory oraz mięso i produkty mięsne, traktowane w kuchni Hildegardy jedynie jako uzupełnienie jadłospisu, powinny być spożywane znacznie rzadziej i w ograniczonych ilościach.