Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
MULTIWSKAŹNIK SPIRITFERM 3-skalowy waga 45g
Profesjonalny wskaźnik 3-skalowy SpiritFerm
Dzięki bardzo szerokiej skali idealny do nastawiania wszelkiego rodzaju alkoholi domowych: wina, piwa, miodów pitnych jak i cukrówek na drożdżach gorzelniczych.
Wskaźnik wyskalowany jest dla roztworów o temperaturze 200C.
Dokładny 3-skalowy wskaźnik do nastawiania nastawów pod fermentację.
Zawiera 3 skale które są od siebie zależne:
- Balling (-3 do 40) – wskaźnik zawartości % cukru (% Sugar by weight), 1 Balling to 10g cukru w 1L roztworu;
- Specific Gravity – (0,990 do 1170) – ciężar właściwy roztworu;
- Skala alkoholu – (0 do 23%) – skala pokazuje ile uzyskamy alkoholu po odfermentowaniu roztworu o zadanej ilości cukru;
Dodatkowo na wskaźniku oznaczone są kolorami 4 przedziały:
- pomarańczowy – START TURBO – skala pokazująca idealny przedział do nastawiania drożdży gorzelnianych, ułatwia nastawianie cukrówki i pozwala określić zawartość procentową w zacierze po odfermentowaniu;
- zielony – START WINO – optymalna skala do nastawiania wina na standardowych drożdżach winiarskich;
- żółty – START PIWO – typowy i najczęściej stosowany przedział do nastawiania piwa domowego;
- niebieski – Butelkuj lub dodaj cukier – jest to przedział zakończonej fermentacji. W przypadku piwa informuje nas o momencie w którym możemy przystępować do butelkowania. W przypadku wina informuje nas o zakończonej fermentacji, w tym momencie możemy przystąpić do zabiegów stabilizujących wino, klarowanie, zlewanie znad osadu lub możemy dodać kolejną porcję syropu cukrowego na dalszą fermentację;
Optymalny wskaźnik dla każdego kto w domowych warunkach przygotowuje alkohole. Jeden wskaźnik zamiast wielu różnych.
Jest to najdokładniejszy multiwskaźnik w rozsądnej cenie jaki możemy sobie kupić do naszego domowego hobby !!!
Instrukcja:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy
Ciecz zmienia swoje stężenie ( cząsteczki rozprężają się i kurczą ) pod wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze 10-30°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny.
UWAGA:Przyrządy te służą do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka spirytus, bimber) tzn. bez domieszek cukrów czy garbników, które zafałszowują wynik.